Marirea deductibilitatii ar putea stimula angajatorii sa acorde pensii pentru fidelizare

10 octombrie 2008

Un efect imediat al majorării pragului de deductibilitate la 400 euro va fi creşterea interesului angajatorilor de a oferi pensii private facultative salariaţilor, însă pentru o pensie decentă, ar fi nevoie de un plafon de cel puţin 1.000 euro, susţin marii administratori. "Mărirea pragului de deductibilitate este un argument foarte bun pentru angajat şi angajator să contribuie la sistemul de pensii. Este un instrument de fidelizare a angajaţilor, care arată responsabilitate socială din partea companiilor", a declarat pentru NewsIn directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ.

El a adăugat că decizia luată de Guvern este o una pozitivă, "bazată pe realitatea momentului, pentru a stimula economisirea".

"Este o decizie care contribuie la eliminarea mentalităţii de consumator şi care stimulează grija pentru economiile pe termen lung", a menţionat Andănuţ.

Şeful Allianz-Ţiriac Pensii Private susţine ca pragul de deductibilitate anuală ar mai trebui majorat la 1.000 euro sau chiar la 1.300 euro pentru ca românii să beneficieze de o pensie decentă.

Andănuţ a precizat că Allianz-Ţiriac Pensii Private se află deja în discuţii cu cinci companii mari pentru a oferi pensii facultative angajaţilor lor.

Directorul general al Aviva Fond de Pensi, Eugen Voicu, a salutat iniţiativa Guvernului de majorare a pragului de deductibilitate, însă consideră că "impactul furtunilor de pe piaţa financiară va reduce apetitul românilor pentru astfel de beneficii".

În ce priveşte contextul economic mondial, Voicu crede că "este un moment foarte bun pentru investiţii pe termen lung".

"Sunt nişte corecţii puternice de care trebuie să profităm", a spus Voicu, care consideră că un motiv de îngrijorare ar trebui să fie veniturile de zi cu zi şi nu la banii de la fondurile de pensii.

"Este un semnal de încredere dat economisirii pe termen lung. Cu siguranţă această măsură va avea un impact pozitiv, mai ales asupra angajatorilor", a declarat pentru NewsIn directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea.

Ea susţine că nivelul deductibilităţii ar trebui totuşi să crească la 1.000 de euro pentru ca românii să beneficieze de o pensie decentă.

Executivul a aprobat, miercuri, majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative (pilonul III) până la 400 de euro/angajat din 2009, de la 200 euro în prezent, iar nivelul pentru asigurările voluntare de sănătate a fost stabilit la 250 euro/angajator.

Pragul de deductibilitate pentru pensiile private facultative propus iniţial de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) era de 250 de euro/angajat.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro