Noul guvern trebuie să urgenteze discuţiile cu sindicatele pentru un acord privind reducerea ponderii cheltuielilor salariale în PIB de la 9,2% la 8,7% în buget de stat pe 2010, care este o condiţie pentru acordarea celei de-a treia tranşe de la FMI, a declarat marţi liderul Cartel Alfa. "Cel mai mare risc, odată cu căderea noului Guvern, este ca România să nu mai primească în luna decembrie cea de-a treia tranşă din acordul cu FMI. Există o clauză în acordul cu Fondul care stipulează clar că până în luna decembrie trebuie să se regăsească în bugetul de stat pe 2010 prevederile prin care se reduc cheltuielile salariale ca pondere în PIB de la 9,2% la 8,7%. Fondul Monetar Internaţional nu va acorda cea de-a treia tranşă României dacă nu se respectă această clauză", a afirmat preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu, pentru NewsIn.
Liderul sindical susţine că Legea pensiilor nu reprezintă un risc pentru rupereea acordului cu FMI şi adaugă că această variantă, susţinută în ultimul timp de premierul Emil Boc, reprezintă doar o dezinformare a publicului.
"Este o manipulare ceea ce încearcă să facă acum Emil Boc. Conform memorandumului (tehnic cu FMI n.r.), Legea unitară a pensiilor trebuia depusă în Parlament până pe 31 decembrie (2009). Odată ce guvernul Boc II a demarat procesul asumării răspunderii pe această lege, proiectul legii pensiilor a intrat dezbaterea celor două Camere ale Parlamentului, iar condiţia impusă de acord este îndeplinită", a explicat Hossu.
Liderul sindical a menţionat însă că, pentru a nu exista riscul ruperii acordului cu FMI, este nevoie "urgentă" de constituirea unui nou guvern.
"Există riscul ca Legea unitară a salarizării să fie respinsă de Curtea Constituţională, iar în această situaţia este nevoie de un nou guvern cu puteri depline pentru a da o Ordonanţă de Urgenţă pentru ca această lege să fie gata până pe 31 octombrie", a subliniat preşedintele Cartel Alfa.
Bogdan Hossu mai spune că este nevoie de stabilirea într-un timp foarte scurt a salariului minim pe 2010, pentru a se evita declanşarea conflictelor sociale.
"Indiferent de ce se va întâmpla cu acest guvern, trebuie rezolvată urgent problema salariului minim, dacă această clasă politică doreşte să menţină pacea socială. Un guvern interimar are dreptul să dea o Hotărâre de Guvern pentru stabilirea salariului minim pe 2010", a mai spus Hossu.
Mai devreme, Guvernul Boc a fost demis, în urma adoptării moţiunii de cenzură, care a fost votată de 254 de parlamentari, peste numărul minim necesar, de 236.
În urma demiterii, Guvernul se află în imposibilitatea de a aproba proiectul Legii bugetului pe anul 2010, având în vedere că un Guvern interimar - statutul actual al Executivului, după adoptarea moţiunii de cenzură - nu poate iniţia proiecte de lege.
Potrivit Legii finanţelor publice, proiectul Legii bugetului pentru anul următor trebuie depus în Parlament până în data de 15 octombrie.
Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului prevede că, "în cazul încetării mandatului său, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi".
Actul normativ invocat prevede că, în această perioadă, Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro