Maratonul dobanzilor majorate: azi 4 banci anunta dobanzi mai mari la depozite

1 aprilie 2008

Poate ca abia acum e timpul sa economisim. Daca privim in urma, bancile au inceput un adevarat concurs de "dobanzi majorate", de la inceputul anului si pana azi, cand 5 banci au anuntat cresteri de dobanda. Dobânzile bancare la depozitele în lei aproape că s-au dublat în câteva luni. Acum avem şi dobânzi de 10,5% pe an, pe fondul lipsei de lichidităţi a băncilor. Aproape toate băncile comerciale şi-au majorat, în ultimele luni, dobânzile practicate la depozite iar unele au avut chiar cresteri repetate. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat la dobânzile la depozitele în lei. Daca la finalul anului trecut aveam dobanzii medii de 5,5-6%, la 1 Aprilie (nu e pacaleala!) acestea ajung la 10,5% pe an - Piraeus Bank.

Cum de avem dobanzi mai mari?

Majorarile repetate ale dobanzii de politica monetara pe care BNR a marjat din octombrie pana in martie,incep sa se resimta si la nivelul randamentelor la depozite.Multe banci au luat decizia de a remunera mai bine depunerile in lei ale populatiei, iar tendinta este una amplificata, dupa cum vom arata in material.

Cum a decurs concursul sau cine iti vrea banii!

Alpha Bank si Banca Transilvania au majorat dobanzile la depozitele in lei si respectiv in euro, incepand din luna ianurie 2008. Grecii au modificat dobanzile platite la produsele de economisire Alpha Progressive (care aduc dobanzi in crestere pentru fiecare luna de constituire), atat la lei, cat si la euro.

BT a majorat dobanzile la depozitele in euro cu jumatate pana la trei sferturi de punct procentual. Astfel, banca plateste acum o dobanda de 5% pe an pentru depozitele in euro pe sase luni.

Unicredit Tiriac Bank a crescut, de la 1 februarie, dobanzile pentru depozitele la termen ale populatiei in lei cu pana la 0,5 puncte procentuale si cu pana la 1,1 puncte pe cele la economiile clientilor depuse in moneda europeana.Banca nu a majorat dobanda pentru depozitele la termen constituite de companii in lei sau in euro.
 

Bancpost modifica la inceputul lunii februarie  2008, dobanzile la depozitele: PRIM, RONSMART, PAS CU PAS, si START.
 

A urmat OTP Bank, la o saptamna. Banca a majorat din 12 februarie dobanzile pe care le plateste la depozitele la termen in lei si in euro ale populatiei cu o marja cuprinsa intre 0,25% si 1,25%, in functie de scadenta si de suma depusa.Noile rate anuale ale dobanzilor platite la depozitele in lei sunt cuprinse intre 6,25% si 8,25%, iar cele pentru depozitele in euro intre 3,50% si 4,25%, in functie de scadenta.

Banca Transilvania a majorat din nou cu câte o jumătate de punct procentual dobânzile pentru toate tipurile de depozite în lei. Pentru depozitele în lei "Clasic", atât pentru populaţie, cât şi pentru firme, dobânda anuală plătită este de 8% pentru cele cu scadenţa la o lună şi 8,50% pentru cele la termen de trei, şase, nouă sau 12 luni.

Raiffeisen Bank majora la mijlocul lunii februarie dobanzile cu valori cuprinse intre 0,5-1,15% la depozitele in lei oferite populatiei.Randamentele oferite difera in functie de suma depusa. La depozitele mai mari de 40.000 lei, rata dobanzii la un depozit pe o luna ajunge la 6,30%, in timp ce depunerile mai mici de 4.000 lei sunt remunerate cu 5%. Cele mai mari castiguri se inregistreaza pentru scadenta de 12 luni, dobanzile fiind cuprinse intre 5,60-8%.

Libra Bank plateste din 1 martie o dobanda de 9,1% pentru depozitele in lei constituite la 6, 9 sau 12 luni. Banca a decis la finalul lui februarie sa majoreze dobanzile la economiile in moneda nationala cu pana la un procent. De asemenea, la inceputul lui martie a lansat o campanie promotionala pentru depozitele in lei, acordand un bonus de dobanda de 0,6% pentru depozitele noi in lei cu dobanda fixa, constituite pe perioada de pana intr-un an.

Credit Europe Bank a majorat dobanzile pentru depozite in lei si euro, incepand cu data de 1 martie 2008. Pentru depozitele in lei, dobanzile cresc dupa cum urmeaza:
- pentru depozitele constituite pe termen de 1 luna, dobanda creste cu 0.25%, devenind astfel 7.5% pe an
- pentru depozitele constituite pe termen de 3 luni, dobanda creste cu 0.5%, devenind astfel 8.00% pe an
- pentru depozitele constituite pe termen de 6 luni, dobanda creste cu 0.75%, devenind astfel 8.5% pe an. Cea mai mare crestere se inregistreaza la depozitele in RON constituite pe 12 luni, diferenta fiind de +1% fata de nivelul practicat anterior, astfel noua dobanda acordata fiind de 9% pe an.

OTP Bank revine cu o noua majorare in 26 martie. Institutia majorat dobanzile platite la depozitele in lei atrase de la clienti cu pana la 1,7 puncte procentuale. Banca plateste dobanzi diferentiate, in functie de maturitatea depozitului, dar si de suma economisita.

1 Aprilie: 4 dintr-o lovitura:BCR, Libra, Leumi, Piraeus

De azi, 1 Aprilie,  BCR majoreaza dobanzile oferite la produsele de economisire in lei si valuta cat si la creditele in moneda nationala.La conturile de economii in lei, dobanda creste cu pana la 0,5 puncte procentuale ajungand la 7,25%. Iar la valuta, randamentele urca la 3,6% pentru sumele in euro si 2,5% pentru dolari, cu pana la 0,3 puncte procentuale mai mult decat inainte. In perioada 1 aprilie - 31 mai, BCR plateste o dobanda promotionala pentru depozitele cu dobanda fixa la termen de 3 luni in lei si euro. La depozitele in lei, dobanda pleaca de la 8% iar la euro - de la 4,1%.

Si Libra Bank a (re)crescut de azi ratele dobanzilor la depozitele in lei cu pana la 1,25 puncte procentuale. Pentru depozitele in lei cu dobanda fixa, noile niveluri ale ratei de dobanda ajung la 9,5% pentru scadentele de 3 si 6 luni, 9% pentru scadenta de 1 an si 8% daca se decide constituirea depozitului pe o perioada de o luna. Banca a majorat si dobanzile oferite in cadrul promotiei "Solutii magice" pana la 10,10%. Promotia se adreseaza persoanelor fizice si juridice care isi constituie un depozit in lei, cu dobanda fixa pana la 1 mai 2008, pe termen de 1, 3, 6, 9 sau 12 luni.

Banca Transilvania a majorat din nou in acesta dupa-amiaza cu 1,75 puncte procentuale, pana la 10% pe an, dobanda pentru depozitul "Anotimpuri", constituit in lei pe 45 de zile.  Depozitul este destinat persoanelor fizice si juridice, iar suma minima pentru constituire este de 100 de lei. In plus, banca nu percepe niciun comision la infiintarea depozitului.

Bank Leumi România a lansat azi depozitul în lei "Noua" cu o dobândă fixă de 9% pe an destinat populaţiei şi firmelor cu domiciliul în România sau în străinătate, a anunţat marţi banca. Depozitul oferă o dobandă fixă de 9% pe an şi se poate constitui pe termen de trei luni, suma minimă pentru înfiinţarea acestuia fiind de 5.000 lei.

Liderul?

Piraeus Bank România lansează depozitul Star cu scadenţa la trei luni, cu o dobândă anuală fixă de 10,5% pentru economii în lei şi de 5% pentru cele în euro, clienţii având posibilitatea să aleagă modalitatea de plată a dobânzii - cu capitalizare sau la scadenţă.

BanisiAfaceri.ro

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro