Majoritatea locuitorilor tarilor balcanice sunt pesimisti in legatura cu viitorul

3 iulie 2007

Majoritatea locuitorilor tarilor balcanice sunt pesimisti in legatura cu viitorul, dar doresc aderarea la Uniunea Europeana in speranta ca situatia se va imbunatati, relateaza Reuters.
Principalele motive de dezamagire sunt saracia, rata ridicata a somajului, lipsa de incredere in viata politica. Intre 35 si 73 la suta dintre respondenti sunt de parere ca in strainatate au mai multe oportunitati, arata un sondaj Gallup efectuat in Serbia, Albania, Bosnia, Muntenegru, Croatia si Bulgaria.
      
Albanezii din Kosovo sunt cei mai pesimisti, 73 la suta preferand sa se mute in strainatate. Pe locul doi sunt macedonenii (68 la suta) si muntenegrenii (52 la suta).
       
Bulgarii, care au devenit cetateni UE anul acesta, sunt cei mai optimisti, doar 35 la suta preferand sa lucreze in strainatate.
        
Doar 11 la suta dintre macedoneni si 15 la suta dintre sarbi, muntenegreni si bulgari sunt multumiti de situatia economica.

Cehii sunt multumiti

Spre deosebire de acesta tendinta, cehii cred ca o duc mai bine. Numarul cetatenilor cehi multumiti de evolutia tarii lor dupa prabusirea comunismului in 1989 este aproximativ egal cu cel al persoanelor nemultumite de traseul parcurs de Cehia in aceasta perioada, potrivit unui sondaj realizat de agentia Median, relateaza agentia CTK in pagina electronica.

      

Circa 34 la suta dintre respondenti au declarat ca sunt partial sau total nemultumiti de evolutia tarii, in timp ce 31 de procente au precizat ca sunt partial sau total multumiti de progresul inregistrat de Cehia in ultimii 17 ani. Aproximativ 33 la suta dintre cei chestionati s-au declarat neutri.
     

Sondajul realizat de Median dezvaluie ca barbatii sunt mult mai multumiti decat femeile, in timp ce sustinatorii formatiunilor de stanga si extrema stanga se declara mai nemultumiti de evolutia interna decat cei ai partidelor de dreapta sau de centru-dreapta. Electoratul de centru s-a regasit in special in categoria respondentilor indecisi si celor care se declara partial nemultumiti, potrivit CTK.
         

Trei sferturi dintre cehi sunt partial sau total de acord ca "adevarul si dragostea ar trebui sa invinga minciunea si ura", sintagma devenita populara dupa ce a fost rostita de fostul presedinte Vaclav Havel in timpul Revolutiei de Catifea din noiembrie 1989.
         

Sondajul, efectuat pe un esantion de 15.000 de persoane cu varste cuprinse intre 12 si 79 de ani in perioada 9 ianuarie-10 decembrie 2006, dezvaluie, de asemenea, ca 36 la suta dintre respondenti considera ca o guvernare liberala este cea mai buna solutie pentru Cehia, in timp ce 35 de procente in prefera pe social-democratia iar 13 la suta opteaza pentru conservatori.
         

Doar sapte procente considera ca o guvernare comunista este cea mai buna alegere pentru cehia, potrivit CTK.

           

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro