Majorarile salariale ameninta stabilitatea macroeconomica

23 august 2007

Majorarile salariale generoase si caracterul lax al politicii de venituri implementat de Guvernul Romaniei ameninta stabilitatea macroeconomica prin presiunea exercitata pe dezechilibrele macroeconomice, incetinind astfel procesul de dezinflatie, indica un raport al Economist Intelligence Unit (EIU). Potrivit expertilor EIU, deficitul de cont curent ar urma sa se cifreze la 12,7% din PIB.

Exacerbarea cererii interne pe fondul majorarii alerte a salariilor in toate sectoarele economiei si al necorelarii acestora cu dinamica productivitatii muncii reprezinta riscul major pentru plasarea ratei inflatiei pe o traiectorie superioara celei prognozate. De altfel, cresterea salariilor, de 20% dupa primele sase luni, depaseste deja prognozele Comisiei Nationale de Prognoza la 10% pentru intreg anul 2007.

Daca, pana in prezent, presiunea exercitata de majorarile salariale a fost diminuata de aprecierea monedei nationale, pe termen scurt, trendul de depreciere a leului va induce presiuni suplimentare. “Pentru cateva luni, este posibil ca deprecierea leului sa diminueze din aportul in reducerea presiunilor inflationiste. Importatorii ar putea sa-si revizuiasca politica de preturi, astfel ca inflatia la finele lui 2007 ar putea sa fie de 4,2%”, comenteaza Radu Craciun, analistul-sef ABN Amro. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), vede pentru acest an o inflatie de 3,9%, revizuita in crestere cu 0,2% comparativ cu prognoza anterioara, pe fondul evolutiei mai ample a preturilor volatile si ale celor administrate.

Potrivit EIU, Banca Centrala mentine o politica monetara stransa, insa Guvernul nu are politici fiscale si salariale destul de prudente, incurajand astfel consumul excesiv, dezechilibrarea balantei de plati si deteriorarea competitiei. Pentru acest an, economistii EIU calculeaza un deficit de cont curent de 12,7% din PIB, insa prognoza analistilor indica cifre mai pesimiste, de 14% din PIB, in conditiile majorarii deficitului comercial cu peste 30%, comparativ cu 2006. Deficitul bugetar pe 2007 este programat la 2,8% din PIB, in conditiile in care Comisia Europeana a avertizat ca deficitul va depasi limita impusa prin criteriile economice din Tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, putand ajunge la 3,2% din PIB. Analistul ABN Amro apreciaza ca executivul se va incadra, in acest an, in tinta stabilita de deficit bugetar. Riscurile operationale se micsoreaza, dar raman mai ridicate decat media europeana, apreciaza expertii EIU.

Capacitatea redusa a Guvernului de implementare a reformelor economice este data de birocratie, influenta titlurilor de proprietate si de coruptia generalizata. In anii ‘90, Romania a inregistrat o serie de instabilitati macroeconomice repetate, reflectand esecul abordarii problemelor structurale. Stabilitatea economica este inca fragila, ilustrata de cresterea accelerata a deficitelor externe. Sistemul legal cere mai multe reforme, rigiditatea pietei muncii incetineste afacerile, iar slaba calitate a infrastructurii de transport reprezinta un obstacol pentru investitori.

Bussines Standard

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro