Decizia de luni a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a majora dobanda de politica monetara cu 0,5% la 8% are afecte reduse pe termen scurt, inclusiv asupra leului, deoarece piata se astepta la aceasta masura, insa ar putea anunta o noua urcare in februarie, posibil cu 0,25%, spun analistii citati de agentia de presa NewsIn. "Piata se astepta la aceasta urcare, deci efecte deosebite pe termen foarte scurt nu as vedea. In perspectiva, insa, ar putea facilita o noua majorare a ratei dobanzii de politica monetara in februarie", a explicat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.
El considera ca masura luata de banca centrala denota ca institutia este decisa sa ia masuri pentru a-si atinge tinta de inflatie. "BNR ar putea majora cu inca 0,25% sau cu 0,5% dobanda de politica monetara pe 4 februarie 2008", la urmatoarea sedinta a consiliului de administratie, a spus Anghel.
De aceeasi parere este si presedintele Chartered Financial Analysts (CFA), Dragos Cabat, care mai spune ca, in locul urcarii ratei dobanzii in doua etape "ar fi fost mai logica o majorare a dobanzii cu 0,75%, dintr-o data, in urma sedintei de luni".
Directorul trezoreriei de la ING Bank Romania, Florin Citu, mizeaza, de asemenea, pe o majorarea cu un sfert de punct procentual a ratei dobanzii in februarie si spune ca masura luata de BNR a fost "in concordanta cu asteptarile pietei".
In privinta influentei asupra evolutiei cursului de schimb, Anghel afirma ca majorarea nu este neaparat un factor hotarator in sensul aprecierii leului, ci mai degraba "un factor puternic impotriva unei deprecieri".
"Asa cum stim, BNR tinteste inflatia, nu un anumit curs, insa o eventuala depreciere a leului se resimte in inflatie", a adaugat Anghel, care estimeaza un curs "in jur de 3,40 lei/euro la sfarsitul acestui an", atins dupa "fluctuatii numeroase, mai ales in prima parte a lui 2008".
Potrivit lui Citu, faptul ca majorarea dobanzii de politica monetara cu 0,5% a fost anticipata de piata face ca masura sa nu aiba efecte majore asupra cursului de schimb, pentru care analistul spune insa ca exista o tendinta de coborare pe termen scurt.
Economistul sef de la BCR considera ca banca centrala va incerca sa mentina dobanda de politica monetara la un nivel ridicat pe tot parcursul anului, mai ales in conditiile in care inflatia anuala ar putea depasi 7% in ianuarie 2008.
"In ianuarie vom avea un efect de baza puternic, din cauza caruia inflatia anuala ar putea fi peste 7%, un argument in plus pentru BNR sa opereze o noua majorare", a mai spus Anghel.
Pentru sfarsitul anului, el isi mentine, pentru inflatie, estimarea "optimista, dar nu imposibila, de 4,8%".
Pe de alta parte, seful CFA Romania considera ca inflatia nu va reveni pana la finalul lui 2008 in intervalul tintit de BNR si ar putea ajunge intre 6 si 6,5%.
"In acest moment nu exista factori care ar putea determina o temperare a inflatiei, insa nu este exclus ca acestia sa apara in a doua parte a anului, in conditiile unui an agricol bun si unor randamente favorabile ale investitiilor facute in anii trecuti in industrie", a explicat Cabat.
Un factor extern agravant pentru situatia economiei romanesti il constituie "turbulentele din pietele financiare internationale, care se vor mentine in prima parte a lui 2008", a spus Dragos Cabat. El considera ca am putea asista chiar la o extindere a crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc in Europa, care la noi se va vedea mai ales in incetinirea cresterii economice.
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca "trebuie luate masuri pentru domolirea presiunilor inflationiste, in conditiile in care preturile pentru alimente sunt in continuare foarte ridicate, altfel existand riscul sa ne intoarcem la inflatie de doua cifre".
In conditiile unor riscuri ridicate in piata, analistul de la BCR, Lucian Anghel, este de parere ca banca centrala ar putea interveni prin alte instrumente, in cazul in care observa, in urmatoarele luni, ca parghia dobanzii de politica monetara "nu este suficient de eficienta". De exemplu, BNR ar putea interveni prin majorarea rezervelor minime obligatorii in valutele exotice, a mai spus Anghel.
Majorarea dobanzii cheie la 8%, ca urmare a deciziei luate luni de boardul BNR, reprezinta a doua etapa de inasprire a politicii monetare, dupa ce, pe 31 octombrie 2007, banca centrala ridicase deja principalul instrument al politicii sale cu jumatate de punct, pana la 7,5%.
In comunicatul in care anunta deciziile consiliului de administratie, banca centrala a precizat ca este mentinut nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, de 20% din pasivele in lei ale bancilor si de 40% din cele in valuta. De asemenea, banca centrala anunta ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata. Majorarea ratei dobanzii a fost operata in conditiile in care banca centrala este ingrijorata de avansul considerabil al consumului, care urca preturile si adanceste deficitul balantei de plati, intr-un context extern nefavorabil.
NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro