Magiunul de prune Topoloveni - inaugureaza noua eticheta

Comisia Europeana a acordat in data de 8 aprilie 2011 Magiunului de prune Topoloveni prima certificare de Indicatie Geografica Protejata pentru un produs traditional romanesc. Noua eticheta a Magiunului, care va contine logo-ul certificarii, va fi lansata in prezenta mai multor oficialitati, in cadrul unei conferinte de presa, care va avea loc marti 3 mai, ora 10.30, la Hotel Royal Bucuresti Sala Mircea Voda (Bd. Mircea Voda 28, Bucuresti).

Dupa mai bine de patru ani de la integrarea Romaniei in UE, un singur produs alimentar romanesc de calitate a obtinut protectia marcii la nivel european si totodata promovarea la nivelul statelor membre ale UE si garantia oferita consumatorilor ca produsul este autentic, traditional si intruneste criteriile europene de securitate, igiena, etichetare, control de sanatate si informare nutritionala.

 

Protejarea denumirii de Magiun de prune Topoloveni de catre UE n-ar fi fost posibila fara istoria si traditia de peste 100 de ani a acestui produs, atestata de catre documentele vremii:
Denumirea produsului este cunoscuta inca din anul 1914 cand in Topoloveni s-a infiintat prima fabrica de magiun din tara cunoscuta sub denumirea de Cooperativa din Topoloveni, unde se producea magiun din prune si din alte fructe.

In anul 1972 a luat fiinta, pe actualul amplasament al fabricii, sectia de sucuri, magiun, fructe si legume deshidratate, facand parte din Intreprinderea de legume si fructe Pitesti.
In anul 1981 a fost transferata la Intreprinderea de prelucrarea si industrializare a legumelor si fructelor Topoloveni.
In anul 2001, fabrica de magiun a fost preluata prin cumparare de catre societatea comerciala Sonimpex Serv Com S.R.L.

 

Datorita metodei specifice de obtinere si reputatiei sale legate de zona geografica a localitatii Topoloveni, Magiunul de prune Topoloveni se incadreaza foarte bine in sistemul Indicatie Geografica Protejata, care certifica calitatea produsului. Priceperea localnicilor de selectare a prunelor, urmarirea procesului de fierbere in cazane cu pereti dubli, verificarea organoleptica a produsului au contribuit la pastrarea in aceasta zona geografica i la dezvoltarea metodei sanogenetice de obtinere a magiunului fara adaos de zahar sau alti conservanti.
Gratie protectiei asigurate de marca Indicatie Geografica Protejata, Magiunul de prune Topoloveni care a fost ani la rand un aliment nelipsit de pe masa multor romani la micul dejun va putea ajunge de acum in orice colt al tarii i al lumii, ca ambasador al bunului gust romanesc! 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro