Cand vorbesti de vacanta si de concediu te gandesti fie la munte, fie la mare. Majoritatea oamenilor prefera marea pentru relaxare, poate si datorita faptului ca la mare poti veni doar vara, pe cand la munte ai la dispozitie si tot sezonul de iarna. Poti sa alegi un concediu in strainatate sau, de ce nu, poti opta si pentru litoralul romanesc, care nu este cu nimic mai prejos. Marea Neagra cu valurile ei racoroase si nisipul fierbinte imbie turistii de pretutindeni la relaxare si la distractie. Litoralul romanesc are numeroase statiuni, care mai de care mai frumoase, iar companiile se intrec pe sine in preturi si oferte cat mai convenabile pentru tot ceea ce inseamna cazare litoral. Pe portalul cazarepelitoral.ro ve gasi informatii numeroase despre cazare litoral 2013, astfel incat nu-ti mai ramane de facut decat sa pornesti la drum!
Marea Neagra este marea cu care se mandresc romanii si este situata in bazinul pontic. Ea este situata intre Europa si Asia si comunica si cu Marea Azov, Marea Marmara si cu Marea Mediterana. Marea Neagra are o intindere de peste 400.000 kmp si cel mai adanc punct al sau se afla la 2211 m adancime.
Temperatura marii variaza intre 0 grade Celsius in timpul iernii si 30 de grade in timpul verii, deci este perfecta pentru turisti.
In Marea Neagra se revarsa multe fluvii si rauri din toata Europa, iar cel mai important curs de apa este Dunarea. Datorita acestui fenomen salinitatea marii la suprafata este destul de scazuta pe litoralul romanesc. Marea Neagra este considerata ca fiind cel mai mare bazin din lume de apa salmastra, iar ecosistemul depinde de acest fenomen unic in lume, deci ecosistemul Marii Negre este un ecosistem de apa sarata. In apa traiesc multe feluri de alge, de la cele brune, la cele verzi si rosii, viermi, pesti si moluste. Marea Neagra este considerata un adevarat paradis acvatic deoarece aici se intalnesc pisici de mare, meduze, guvizi si actinii.
Marea Neagra a purtat de-a lungul vremurilor mai multe denumiri precum “Axainaâ€, care inseamna “albastru inchisâ€, “Pontos Euxeinos†denumire data de greci si care insemna “marea primitoare†sau “Pontus Euxinus†termen folosit de catre romani. Denumirea de Neagra apare de abia in secolul XV odata cu intinderea Imperiului Otoman.
Indiferent de denumire, Marea Neagra a primit si inca mai primeste pe litoralul ei, cu bratele deschise, turisti de pretutindeni.
Litoralul romanesc
Litoralul romanesc al Marii Negre reprezinta tarmul occidental al acesteia. El se intinde de la granita cu Ucraina, pana la cea cu Bulgaria, la Vama Veche. Datorita acestui lucru Marea Neagra este cea mai exploatata si mai cautata zona turistica a tarii.
Judetul Constanta este principala zona de interes, aici aflandu-se majoritatea statiuniilor, precum si cele mai multe atractii turistice.
Deci, putem spune ca litoralul romanesc reprezinta de fapt o limita intre teritoriul maritime si cel continental al Romaniei.
Litoralul romanesc, care are o lungime de 245 km, cuprinde:
Si Delta Dunarii si Complexul Razim-Sinoe sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO si reprezinta o atractie pentru turisti.
Partea acvatica a litoralului are aproximativ 40.000 kmp si cuprinde:
- Limane;
- Ape maritime teritoriale;
- Zona contigua;
- Zona economica.
Principalele localitati de pe litoralul romanesc sunt Constanta, Sulina, Sfantu Gheorghe, Mangalia, Navodari, Eforie, Costinesti, 2 Mai si Vama Veche.
Dinte cele mai importante statiuni amintim Mamaia, Eforie Nord si Eforie Sud, Olimp, Costinesti, 2 Mai si Vama Veche.
Cazare Mamaia
Toate statiunile importante de pe litoralul romanesc se afla in judetul Constanta si ofera cazare litoral de la hoteluri la pensiuni, moteluri sau campinguri.
Dintre toate statiunile, cea mai intinsa si cea mai cautata este Mamaia. In ceea ce priveste locurile de cazare Mamaia, aici intalnesti oferte variate si accesibile pentru toate buzunarele.
Mamaia se afla situata in nordul municipiului Constanta, fiind cea mai vizitata statiune de pe litoral si datorita faptului ca dimensiunea plajei este foarte mare, ea avand o latime de 250 m si o lungime de 8 km. Nisipul este foarte fin, iar relaxarea este garantata.
Desi are foarte putini locuitori permanenti, aceasta statiune este foarte aglomerata pe timpul verii. Ea iti pune la dispozitie numeroase restaurante, terase, discoteci si cluburi, toate destinate distractiei. In ceea ce priveste cazarea aici poti gasi hoteluri Mamaia, pensiuni sau poti opta chiar si pentru corturi.
Dintre cele mai apreciate Hoteluri din Mamaia amintim Hotelul Doina, Phoenicia Holiday Resort Mamaia, Hotel Richmond Mamaia sau Hotel Splendid. Ca si pensiuni poti apela la cazare la Pensiunea Omega, Pensiunea Omega, Pensiunea Cosmin sau chiar Pensiunea Siera care este de patru stele. Mai poti apela si la apartamente si vile, care-ti vor oferii confortul necesar.
Atractii turistice in Mamaia
Desi initial statiunea Mamaia era doar un satuc dobrogean plin de pescari greci si lipoveni, de crescatori de cai tatari si de oieri romani, in timp aceasta zona s-a dezvoltat si acume ste un punct fierbinte pentru turisti. Chiar numele statiunii vine de la denumirea unui tatar pe nume Mamai.
Principalele atractii ale statiunii sunt:
Statiunea are si un post local de radio denumit Radio Vacanta, care emite din mai pana in octombrie. Istoria acestui radio incepe inca din anul 1966 de cand a transmis pentru prima oara in 5 limbi (romana, engleza, germane, rusa si franceza).
Daca te-am convis si anul acesta vrei sa-ti petreci vacanta pe litoralul romanesc, portalul cazarepelitoral.ro iti ofera informatii actualizate despre locurile de cazare din statiunea Mamaia.
In Mamaia gasesti tot ceea ce ai nevoie pentru un concediu de vis!
» Preluat de pe LivePr.ro - Litoralul romanesc te asteapta la Mamaia
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro