Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, este sigur ca "in 6- 7 luni nu vom mai avea avans la creditul pentru locuinta". Chiar daca noile norme ale BNR privind creditarea ar putea intra in vigoare in martie 2007, oficialul ARB spune ca bancile nu vor trece imediat la ofertele cu avans zero pentru imprumuturile ipotecare. "In prima faza, bancile nu se vor inghesui sa renunte la avans", precizeaza Ghetea. Bancile comerciale vor renunta usor-usor la avansul de 25% perceput in momentul de fata, adoptand strategia reducerii etapizate a aportului propriu.
Daca din zona mediului bancar vine o veste buna pentru romanii ce doresc sa-si achizitioneze o casa printr-un credit, insa nu au bani de avans, specialistii de pe piata imobiliara ne dau o veste proasta. Acestia din urma considera ca relaxarea conditiilor de accesare a imprumuturilor constituie un motiv intemeiat pentru ca preturile la case sa o ia razna in perioada urmatoare. Agentii imobiliari vorbesc chiar despre un nou "boom", costul unei locuinte urmand a urca si cu pana la peste 20 la suta.
Varianta scumpirii caselor este sustinuta si de un studiu MRI Overseas Property, citat de site-ul www.aboutproperty.co.uk. Analiza ne arata ca unul din sapte englezi care analizeaza posibilitatea achizitiei de proprietati in strainatate viseaza sa detina o casa in Romania! Se estimeaza ca numarul britanicilor care vor cumpara proprietati in cele doua state noi membre (Romania si Bulgaria) va creste in 2007. "Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE reprezinta o oportunitate importanta pentru investitiile in proprietati de pe aceste piete emergente", apreciaza John Triton, de la MRI Overseas Investment. Statele care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana au consemnat o crestere semnificativa a preturilor proprietatilor, iar scenariul s-ar putea repeta si in cazul tarii noastre.
NOTA. Din pacate, acest avantaj (discutabil!) al lipsei avansului este o gaselnita pentru cei care vor sa faca bani peste noapte. Noile norme ale BNR nu cresc accesibilitatea romanilor la creditele pentru locuinte, asta pentru ca lipsa avansului impune solicitantului suportarea unei rate lunare mai mari decat inainte si, implicit, nevoia unui venit substantial (de cel putin trei ori mai are decat rata, in cazul in care clientul nu mai are si alte credite). In consecinta, afluenta de cumparatori asteptata de cei care vand in domeniul imobiliar nu se va produce.
Articolul a fost preluat de pe www.banipentrucase.ro.
Gabriela Dinu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro