Limbajul corpului pentru manageri

9 august 2006

Cu totii comunicam pe calea non-verbala, bazata pe schimbul de priviri, mimica, gesturi, pozitia corpului, limbajul spatiului si al timpului. De ce este important acest gen de limbaj? Specialistii sunt de parere ca numai 7% din comunicarea verbala reprezinta cuvinte, 38% presupune paralimbaj (intonatia si inflexiunile vocii), iar 55% alte elemente... de limbaj non-verbal (in principal expresia fetei, gesturile si postura corpului).

Pentru manageri, limbajul corpului include: expresia fetei, miscarea corpului, forma si pozitia corpului, aspectul general si comunicarea tactila. In schimb, expresia fetei este data de mimica (incruntarea, ridicarea sprancenelor, pozitionarea buzelor), zambetul utilizat in diverse momente ale comunicarii si, bineinteles, privirea (contactul sau evitarea privirii, directia privirii).

La randul ei, miscarea corpului ofera comunicare, gesturi prin brate deschise, strangerea pumnilor, bariera picioarelor. Chiar si postura corpului prin inclinare, aplecare in fata sau spre spate, indica comunicarea non-verbala, la care putem adauga modul de miscare a corpului prin miscari laterale, miscari fata-spate, miscari verticale.

Aspectul general este influentat si de imbracamintea purtata. Principiul "haina il face pe om" - are mare aplicabilitate in management. Toate elementele prezentate ofera un imens bagaj de informatii care pot fi exploatate in relatiile de afaceri. Retine cateva indicii prin care sunt satisfacute nevoile de comunicare si pe care le poti identifica la partenerii de afaceri:

Caldura este exprimata prin gesturi de simpatie, apropiere, ton relaxat al vocii, zambet, gesturi expansive.
Ostilitatea este exprimata prin: postura agresiva, gura stransa, ton aspru al vocii, distanta, ochi stralucitori.
Controlul este exprimat prin: vorbire rapida tot timpul, ignorarea raspunsurilor, intreruperi, ton controlat al vocii, gesturi acuzatoare.
Caracterul subversiv este exprimat prin: vorbire inceata, permite intreruperile, ton bland al vocii, ochi tristi, gesturi nervoase cu mainile.

Postura
Spatele drept si capul sus, precum si pozitia trasa in spate a umerilor va sugera interlocutorului incredere in sine si hotarare. Pozitia corpului aplecata in fata denota interes fata de ceea ce are acesta de spus interlocutorului. In schimb, pozitia corpului lasata pe spate, sprijinita de spatarul scaunului poate sugera, din contra, dezinteres, atitudine refractara fata de ceea ce are de spus interlocutorul. Pozitia corpului cu bazinul putin impins inainte si cu mainile in buzunar, eventual cu degetele mari in exteriorul pantalonilor va insemna incredere in sine, iar pozitia ridicata cu mainile pe masa si cu corpul aplecat inainte va insemna o atitudine autoritara. De asemenea, pozitia lasata pe spate cu mainile impreunate la ceafa sugereaza o atitudine de superioritate.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro