Lul ar putea sa se aprecieze in continuare si sa atinga 4 unitati/euro in viitorul apropiat, dupa ce aprobarea bugetului de catre Parlament a sporit sansele deblocarii acordului de 20 de miliarde de euro cu institutiile financiare internationale, potrivit analistilor Commerzbank.Un nivel al leului de 4 unitati/euro ar reprezenta o apreciere de 2,6% a monedei fata de o cotatie de 4,1032 unitati/euro atinsa in timpul tranzactiilor de vineri de la Bucuresti, se arata intr-o nota a analistilor bancii germane adresata clientilor.
BNR a anuntat, vineri, un curs al leului de 4,1147 unitati pentru un euro. Pe piata interbancara, cursul a coborat sub 4,1 lei/euro, atingand un nou minim al ultimului an.
Leul s-a intarit cu 1,4% in aceasta saptamana si a consemnat astfel cea mai mare apreciere in randul celor 25 de monede de pe pietele emergente analizate de Bloomberg.
Delegatiile Fondului Monetar International si ale Uniunii Europene vor veni la Bucuresti in perioada 20-27 ianuarie pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.
"Sansele de succes sunt ridicate. Standard&Poor's a promis deja imbunatatirea perspectivei ratingului, ceea ce inseamna ca aprecierea leului din ultimele doua saptamani este justificata", considera Lutz Karpowitz su Ulrich Leuchtmann, analisti la Commerzbank.
Romania beneficiaza de rating "BB+" din partea Standard&Poor's, cea mai ridicata treapta a nivelului "junk" (nerecomandabil pentru investitii).
De la instalarea noului Guvern, la 23 decembrie, leul s-a apreciat cu 2,1%.
"Fara indoiala, trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant. Rata inflatiei se mentine ridicata, la 4,7%, fiind probabil sa se accelereze in timpul redresarii. Acest fapt este probabil sa limiteze potentialul de redresare pe termen mediu", potrivit analistilor Commerzbank.
Bloomberg mai noteaza ca premierul Boc anticipeaza o crestere economica de 1,3% in 2010, iar Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de politica monetara la 7,5%, cel mai redus nivel atins din ianuarie 2008.
Costul imprumuturilor se mentine totusi la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana.
"Aprobarea bugetului este o stire buna care ar trebui sa permita reluarea programului de finantare convenit cu FMI, dar avem indoieli ca va stimula cresterea", potrivit unei note a analistilor Neil Shearing si David Oxley de la Capital Economics din Londra.
Ei au aratat ca indiferent de masurile specifice, reducerea cheltuielilor bugetare vor afecta cresterea.
20:30
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro