Kaspersky Lab: Atentie la protejarea cardurilor in perioada sarbatorilor

19 decembrie 2011

Kaspersky Lab Romania atrage atentia tuturor posesorilor de carduri bancare, ca datele lor financiare pot fi compromise mult mai usor in preajma sarbatorilor de iarna, cand numarul tranzactiilor creste. Fie ca folosesc cardul pentru plati la comercianti sau fac shopping online, utilizatorii se expun unor riscuri semnificative si trebuie sa cunoasca o serie de masuri importante pentru protejarea datelor bancare, atat in lumea reala, cat si in cea virtuala. Însa, chiar daca aceasta perioada este cu precadere una in care fraudele sunt frecvente, protejarea cardului bancar trebuie facuta tot timpul, prin cateva metode foarte simple.

Cardul de credit sau de debit este un instrument cu foarte multe avantaje, iar existenta cauzelor de frauda nu implica neaparat faptul ca utilizatorii se expun tot timpul la un risc folosindu-l, ci trebuie doar sa-l foloseasca foarte bine informati.


Cand doresc sa retraga bani de la un ATM, mai ales daca se afla in strainatate sau in alta localitate, intotdeauna trebuie sa aleaga locuri populate, precum centrele sau zonele comerciale. Preferabil ar fi chiar in incinta unor banci sau la sediile acestora. Cand ajung la bancomat, utilizatorii sunt sfatuiti:

Sa se asigure ca acel aparat nu a fost modificat in vreun fel. Trebuie verificate fanta de acces a cardului, ecranul si tastatura. Daca se observa urme de lipici, crapaturi in plastic, folii lipite peste tastatura sau orice alt semn suspect, utilizatorii sunt sfatuiti sa intrerupa tranzactia si sa anunte politia si banca.


Sa se asigure ca absolut nimeni nu le vede codul PIN atunci cand acesta este introdus. Cea mai buna metoda de protectie este ca tastatura bancomat-ului sa fie acoperita cu cealalta mana in momentul tastarii codului. Astfel, este prevenita situatia in care camere video ilegale au fost amplasate pentru a inregistra intrarile din tastatura ATM-ului

Deseori, ATM-urile se afla in interiorul unor incaperi care necesita neaparat trecerea card-ului printr-un dispozitiv de acces, astfel incat usa sa se deschida. În astfel de situatii, este recomandat sa nu se utilizeze pentru deschiderea usii cardul de pe care urmeaza sa fie retrasi bani retrageti bani, ci un alt card.


Daca banca la care au deschis contul ofera acest serviciu, utilizatorii sunt sfatuiti sa isi activeze notificarea prin SMS pentru orice plati facute din contul de card.

Dupa concedii si vancante, posesorii de carduri sunt sfatuiti sa verifice extrasul de cont pentru tranzactii suspecte si sa notifice imediat banca, daca este cazul. O tranzactie poate fi refuzata (“chargeback”), daca exista motive intemeiate, iar banca il va ajuta pe utilizator sa recuperareze acea suma.

Sarbatorile de iarna inseamna vacanta si calatorii, majoritatea oamenilor fiind clienti fideli ai restaurantelor, cabanelor de ski sau barurilor. Metoda preferata de plata la acesti comercianti este cea cu cardul, de aceea sfaturile urmatoare pot fi foarte utile:


La hotel, restaurant, benzinarie sau pista de ski, cardul nu trebuie scapat din vedere cand se efectueaza plata. Atunci cand cineva plateste cina la un restaurant sau consumatia in bar, este recomandat sa nu lase cardul nesupravegheat si sa insoteasca ospatarul pana la POS atunci cand face plata.
La restaurant, posesorul cardului trebuie sa se asigure ca semneaza o singura chitanta cu suma. Deseori, fraudatorii strecoara sub chitanta o alta foaie cu indigo, pe care este trecuta o suma mai mare de bani.


„Indifierent de locul in care folositi cardul, memorati codul PIN si nu il notati pe hartie sau in clar pe telefon”, spune Teodor Cimpoesu, Managing Director Kaspersky Lab Romania si Bulgaria. „Exista cazuri aproape hilare, cand o poseta cu portofelul in ea avea si PIN-ul notat pe o hartie, alaturi de card. Astfel, fraudarea se produce inainte ca banca sa reactioneze si sa blocheze cardul. De asemenea, este foarte important sa stocam in memoria telefonului numarul bancii, in eventualitatea in care cardul ne este furat. Cu cat actionam mai repede in astfel de situatii, cu atat ne protejam mai bine banii din cont”, completeaza Cimpoesu.


Odata cu cresterea accelerata a comertului online, utilizatorii s-au obisnuit sa foloseasca si alte servicii care accepta plata cu cardul, de la rezervari de vacante, la asigurari de masini sau achizitii de produse. Comerciantii implementeaza mecanismele necesare pentru prevenirea furtului si fraudei, insa exista si o serie de masuri recomandate, care merita retinute:


Utilizatorilor le este recomandat sa-si activeze protectia cardului prin 3D Secure. Acest pas de autorizare suplimentara consta intr-un nume de utilizator si o parola secreta, care le sunt cerute la fiecare tranzactie online. Astfel, daca acesta a fost sustras sau interceptat, este in continuare in siguranta, deoarece nu poate fi folosit online decat alaturi de codul de siguranta. În functie de banca si tipul de card folosit, utilizatorii isi pot activa 3D Secure accesand:

Pentru card MasterCard: http://www.mastercard.us/securecode-sign-up.html


 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro