Jocurile de noroc in Roma Antică

25 iulie 2022

Jocurile de noroc reprezintă una dintre cele mai vechi activități ale umanității. Atunci când ne gândim la acestea in minte ne vin jocurile moderne și marile mașinării din cazinouri. Cu toate acestea, acest tip de activitate a fost preferată de multe dintre persoanele dinaintea noastră. Pe tărâmul Mesopotamiei au fost descoperite primele zaruri, iar în China există notări ale pariurilor pe luptele dintre animale încă din secolul 10. Deci, am greși dacă ne-am gândi la jocurile de noroc doar prin prisma a ceea ce știm din era modernă, unde putem juca și online la cazinouri precum Admiral Casino online, sau putem merge fizic în multele cazinouri din toate orașele. Aceste jocuri există de secole întregi și au evoluat de-a lungul anilor în jocuri mai complicate cu mize mai mari.

Cum erau jocurile de noroc în Roma Antică?

Faptul că romanii erau fani ai distracției în multele sale forme este bine cunoscut. Toți membri societății erau implicați și urmăreau cu entuziasm multe dintre aceste jocuri, de la sclavi la conducători, toți găseau o cale de a se implica în acestea. Aceștia urmăreau cu mare interes bătăliile dintre gladiatori, întrecerile cu carul, vânătoarea de animale, mersul la teatru și la băi. Pe lângă acestea aceștia erau foarte pasionați și de jocuri de noroc. La aceste evenimente pariau pe cei ce vor câștiga sau se jucau diferite jocuri.

Unul dintre cele mai populare jocuri era jocul cu zarurile, uneori implica și o tablă de joc cu mai multe piese ce se mutau în funcție de numărul dat cu zarul, dar adesea erau folosite doar zarurile. Tablele de joc aveau, de obicei, 36 de pătrățele cu diferite simboluri precum pătrățele, frunze, litere și multe altele. Se foloseau trei zaruri, identice cu cele pe care le avem în zilele noastre, iar cea mai norocoasă aruncare era cea cu trei de șase sau optsprezece mișcări în total.

Legile

Deși erau atât de populare, jocurile de noroc erau ilegale. După părerea conducătorilor jocurile de noroc erau periculoase din cauza conflictelor violente ce aveau loc adesea între persoanele care practicau aceste jocuri, dar și faptul că mulți trișau folosindu-se de magie.

Conducătorii se temeau de magia legată de jocurile de noroc deoarece pariorii sau chiar jucătorii se duceau la renumiți magicieni din oraș pentru a schimba destinul jocului. Unii doreau câștigul lor, iar alții apelau la vrăjitor pentru a aduce necazuri asupra celorlalți participanți. Am putea spune că o parte din această tradiție a rămas cu noi până în zilele noastre prin faptul că mulți pariori apelează la talismane norocoase pentru a câștiga la pariuri.

Chiar dacă existau legi care să interzică jocurile de noroc, există dovezi conform cărora până și împărații se bucurau de acestea, aproape la fel de des precum oamenii de rând. Împăratul Augustus era un mare pasionat și se crede că a pierdut 30.000 de monede romane (de 30 de ori mai mult decât câștiga un soldat roman), iar Împăratul Claudius a scris chiar și o carte despre jocurile de noroc, și călătorea într-un car care îi permitea să joace alături de cei ce îl însoțeau.

Trișatul

Alt lucru care a rămas printre noi timp de mii de ani este trișatul. Dacă acum căutăm metode de a trișa la poker sau alte jocuri de noroc, la fel se presupune că făceau și cei dinaintea noastră. Arheologii au găsit monede contaminate cu bucățele de fier pentru a asigura pariorului că aceasta va cădea pe partea de care el are nevoie, asigurându-i succesul.  Această metodă, dar și multe altele, erau extrem de populare, așadar conducătorii jocurilor au fost nevoiți să creeze un dispozitiv care poate diferenția zarurile și monedele trișorilor pentru a le elimina din joc.

Jocul nucilor

Adesea până și copiii erau inițiați în lumea jocurilor de noroc alături de tații lor. Aceștia se jucau jocul „nucilor”. Pentru a câștiga trebuia să arunce o nucă care să nimerească un borcan sau unu triunghi desenat pe podea și împărțit în mai multe secțiuni. O altă versiune presupune ca nucile să fie aruncate unele peste altele pentru a forma un turn format din patru nuci, urmând ca a cincea nucă să dărâme turnul. Un alt joc era Roata, foarte asemănător jocului X și O.  Jucătorii desenau o roată sau foloseau tabla de joc și foloseau monede, pietre sau ce aveau la îndemână. Cei care reușeau să alinieze trei piese câștigau.

Concluzia

Jocurile de noroc există de mii de ani și au reprezentat întotdeauna o modalitate de relaxare, distracție, dar și o modalitate de a face rost de bani rapid cu noroc. Locuitorii Romei Antice s-au bucurat de nenumărate activități care să le hrănească nevoie și pasiunea pentru jocurile de noroc. Aceasta pasiune a fost moștenită de generațiile ce au urmat, ajungând chiar și până în zilele noastre. Acum putem considera că această pasiune este una mai ușor de urmat. Jocurile de noroc nu mai sunt ilegale, iar cele online sunt din ce în ce mai populare și fac toată experiența una mai simplă și distractivă, oferindu-ți atâtea oportunități de joc, care mai de care mai interesante, dar și unele dintre cele mai clasice.

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro