Populaţia plăteşte cel mai mare preţ la energie şi gaze şi pentru a schimba această situaţie este necesară modificarea legislaţiei şi, eventual, conducerea ANRE, a declarat, miercuri, deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. "Trebuie modificată legislaţia primară şi secundară şi evident şi persoane, dacă se va considera necesar", a afirmat Iancu, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor.
Fostul secretar de stat în Ministerul Industriilor a spus că populaţia plăteşte cel mai mare preţ la gaze întrucât unele companii utilizează doar gaze din producţia internă, mult mai ieftine decît cele din import, în timp ce populaţia are un coş format din gaze de import şi din producţia internă.
România consumă anul circa 17 miliarde metri cubi, din care circa o treime este asigurată din importuri indirecte din Rusia.
"Trebuie să luăm acel gaz de la acele companii pentru ca populaţia să nu mai plătească peste 500 dolari (pe mia de metri cubi, n.r.), ci 210 dolari (pe mia de metri cubi, acesta fiind preţul gazelor produse în România de Petrom şi Romgaz - n.r.)", a spus Iancu.
În privinţa pieţei de energie problema principală este reprezentată de prezenţa intermediarilor şi de faptul că reglementările elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) dezavantajează populaţia, consideră deputatul PSD.
"Reglementările sunt făcute astfel încât cea mai scumpă energie să meargă la populaţie", a adăugat Iancu.
El a mai spus că la finalizarea discuţiilor cu operatorii din energie, Comisia va prezenta concluziile ANRE şi premierului Tăriceanu, iar legislaţia va fi modificată pentru ca populaţia să plătească cea mai ieftină energie din România.
Potrivit vicepreşedintelui ANRE, Nicolae Opriş, consumul anual de energie unde preţul este reglementat de instituţie se ridică la 22 TWh, din care 9 TWh reprezintă consumul casnic. Totodată, din cei 22 TWh, jumătate provin de la Nuclearelectrica şi Hiroelectrica, cei mai ieftini producători de energie din România. Producţia anuală de electricitate se ridică la circa 62 TWh.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro