Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, au ajuns la o intelegere prin care au convenit sa nu mai relaxeze politica fiscala pana cel mai devreme in 2009, pentru a nu risca stabilitatea financiara a Romaniei. “Sub nicio forma politica fiscala nu trebuie sa se mai relaxeze, nici la sfarsitul acestui an si nici in 2008. Am aici acceptul primului-ministru si al ministrului Finantelor”, a declarat Isarescu. El a mai adaugat ca ar trebui sa asistam la o intarire a politicilor fiscale, insa anul 2008, fiind an electoral, nimeni nu isi va asuma restructurari ori corectii ale salariilor la nivelul productivitatii.
Mediul de afaceri a reactionat imediat la aflarea vestii, presedintele AOAR, Florin Pogonaru, declarand ca orice relaxare fiscala ar trebui sa vina in directia fortei de munca. “Este foarte ciudat ca nu suntem in stare sa avem un buget multianual si, deodata, inregistram o promisiune ca nu vor mai fi relaxari fiscale. Dar nu stim pentru cati ani”, noteaza Pogonaru.
La randul lui, guvernatorul BNR a recunoscut ca este nerealist sa asteptam ca un guvern sa se apuce de restructurari intr-un an electoral. “Daca Guvernul ar ingheta relaxarea fiscala, si noi am mai actiona pe partea de politici monetare, ar fi optim”, a mai spus Isarescu.
BNR solicita sprijinul politicii fiscale impotriva inflatiei
Mugur Isarescu a admis ca indicele a iesit din limitele de variatie, dar a considerat acest lucru natural si explicabil. “La cifre mici exista reveniri ale inflatiei. Asta se intampla in toate tarile din lume, nu doar la noi. Mai ales in conditiile unor socuri externe, la care se adauga efectul combinat al secetei si deprecierii. Dar nu presiunea ne ingrijoreaza, cat perspectiva”, a tinut Isarescu sa mai adauge. El a subliniat ca, in ciuda aparentelor, BNR a avut o reactie puternica la puseul inflationist din ultimele doua luni. “In piata, dobanzile au crescut cu doua puncte procentuale. Cine a zis ca n-am reactionat, nu a citit bine comunicatul Consiliului de Administratie. O crestere a dobanzii cu doua puncte, pana la 7%, inseamna ca am reactionat chiar puternic”, a mai spus oficialul BNR.
BNR are mainile aproape legate, pe partea de politici monetare. O majorare a ratei dobanzii ar duce, in opinia guvernatorului, la o revenire puternica a creditului in valuta, daca apoi s-ar majora rezervele minime obligatorii, bancile ar externaliza creditele. In acest context, guvernatorul BNR a aratat ca datoria externa pe termen scurt a crescut semnificativ in ultima perioada.
“Datoria externa pe termen scurt ar putea reprezenta singurul pericol pentru o eventuala depunctare a Romaniei. In teorie, datoria pe termen scurt trebuie sa se situeze sub rezervele internationale”, a spus oficialul BNR. In opinia guvernatorului BNR, ceea ce a fost mai greu a trecut, deciziile pe care BNR le are de luat in viitor fiind in orice manual de economie. “Ce urmeaza de acum incolo se afla deja in cartile de economie, in teorie. Ce am facut in ultimii ani a reprezentat inovatie si am inceput sa fim dati ca exemplu”, a mai spus Isarescu.
www.Moneyline.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro