Isarescu: Guvernul a riscat cu un deficit bugetar mai mare

3 iulie 2006

In interviul acordat azi pentru agentia internationala de presa Bloomberg News, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu a comentat decizia Guvernului de a dubla deficitul bugetar pentru a doua oara in doua luni, evolutia ratei inflatiei si performanta crescuta a bancii centrale. Daca executivul continua marirea deficitului, guvernatorul a subliniat ca BNR... va intari la randul sau masurile dezinflationiste.

Guvernul risca un deficit bugetar mai mare

“Guvernul si-a asumat un risc cu un deficit bugetar mai mare, bazat pe faptul ca datoria publica este mica, aderarea la Uniunea Europeana se apropie si de aceea vor fi bani ce vor veni de la U.E ca fonduri de aderare”, a afirmat Mugur Isarescu. In acelasi timp, guvernatorul BNR considera ca exista anumite riscuri in legatura cu acest fapt. In primul rand  balanta macroeconomica in raport cu deficitul de cont curent si inflatie se va inrautati, iar pe de alta parte, cel de-al doilea risc va deveni notabil atunci cand va avea loc o crestere prea rapida a cheltuielilor guvernamentale. Astfel se doreste o economisire a banilor. BNR a exprimat in mai multe randuri ca procesul deflatiei este sub presiune. Daca Guvernul continua marirea deficitului bugetar si cei de la BNR isi vor sprijini in continuare scopul lor de deflatie.

Isarescu a mai adaugat: “Ceea ce avem noi nevoie acum, este o trecere de la consum, care este nesustinut, la productivitate ceea ce inseamna mai multa munca si mai multe investitii.” In acest caz au  aparut doua actiuni suplimentare. Prima consta in sarcina Guvernului de a-si pastra angajamentul in folosirea a 80% din cheltuielile aditionale  numai pentru investitii ce au ca scop integrarea in U.E si educatie. Cea de-a doua actiune se refera la folosirea banilor din resurse interne pentru proiectele de investitii si evitarea imprumuturilor prin emiterea de obligatiuni internationale pentru ca BNR sa nu fie nevoita sa sterilizeze si mai mult numerar.

Dobanda de politica monetara a crescut cu un sfert de procent

BNR mentine o anumita flexibilitate a cursului de schimb ca o piedica pentru afluxurile de capital speculativ extern. “Daca am fi crescut dobanda de politica monetara cu mai mult de 0,25%, am fi transmis un semnal in care spuneam ca suntem deranjati de nivelul actual de curs, ceea ce nu este adevarat”, declara Isarescu in interviu. Concluzionand, este nevoie de un curs de schimb flexibil pentru ca  BNR sa penalizeze capitalul speculativ prin apreciere cand acesta incearca sa intre si prin depreciere la iesire.

Prognoza inflatiei ramane stabila

In ceea ce priveste inflatia, BNR mentine o prognoza de 6,8% datorita majorarii accizelor la alcool si tutun, deoarece efectele acestora nu s-au vazut in intregime. In discutia purtata cu Guvernul referitor la calendarul de crestere a preturilor administrate, majorarile de la mijlocul lunii sunt mai mici decat cele stabilite la inceputul anului. Guvernul trebuie sa ramana prudent cu majorarile pe 2007-2008, deoarece tinta inflatiei estimata pe 2008 este de aproximativ 4% plus sau minus un punct procentual. Guvernatorul BNR atesta faptul ca datele existente sugereaza o majorare a preturilor de consum pentru luna iunie la acelasi nivel cu asteptarile Bancii Centrale.

Cosmina Doicu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro