Irlandezii ne cauta: Romania, investitia perfecta

24 ianuarie 2007

Integrarea Romaniei ne ofera noi posibilitati spre a-i demonstra potentialul. O relatie deosebita se consolideaza intre Romania si Irlanda, membrul Uniunii Europene cu cea mai rapida rata de dezvoltare. Economia romaneasca a aratat o puternica crestere in ultimii ani, PIB-ul redresandu-se si urmand a creste cu inca 6-7 procente in acest an. Semnele de stabilitate a climatului economic au fost anticipate de oamenii de afaceri irlandezi, primii care s-au aratat interesati de Romania inca din 1990.

Romania prezinta la acesta ora cel mai mare potential european pentru afaceri cu profit ridicat si rapid. Domeniile de interes sunt variate, unul dintre cele mai atractive ramanand piata imobiliara.

„Oamenii de afaceri irlandezi au o cultura, o educatie in ceea ce priveste investitiile imobiliare datorita randamentelor foarte bune obtinute in alte tari, in decurs de 30 de ani. Datorita puterii financiare acumulate ei cauta piete emergente unde isi pot plasa banii cu randamente mai mari decat cele pe care le obtin in tarile europene cu piete mature,” a declarat Eduard Uzunov, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-Irlanda (CCRI).

Acesta este motivul pentru care in perioada 2003-2004 investitorii irlandezi au inceput sa studieze si sa patrunda pe piata romaneasca. Unele dintre cele mai cunoscute achizitii au fost realizate de fondurile de investitii Balleymore si Moritz Holdings. O alta importanta investitie irlandeza, Brasov Business Park, apartine Ravensdale Investment. De asemenea pe piata romaneasca au intrat si Irish Holdings, companie romaneasca cu participatie irlandeza si experienta la nivel international in Irlanda si Marea Britanie. In categoria celor mai noi intrati pe piata noastra se numara si Victoria Limited care dezvolta in Bucuresti un proiect de birouri de clasa A cu o valoare de piata de peste 120 milioane Euro.

„In afara acestora, care deja au notorietate atat in Irlanda cat si in Romania, exista alte numeroase investitii realizate de oameni de afaceri irlandezi care obtin din dezvoltarile imobiliare din Romania o marja de profit intre 20-30% in functie de dimensiunile si tipul dezvoltarii. Pentru investitori se pot obtine randamente cuprinse intre 7-9% in functie de tipul investitiei, orasul in care aceasta se realizeaza si riscul asumat,” a subliniat Uzunov.

Aceste randamente sunt peste media europeana si – foarte important – sunt peste randamentele obtinute in tari cu dezvoltare imobiliara accentuata si care au atras in ultimii 15 ani investitii imobiliare de amploare. Cateva asemenea exemple sunt Spania, Marea Britanie, Polonia si Ungaria.

Odata cu patrunderea pe piata a grupurilor foarte mari, dar si a investitorilor de nivel mediu, piata devine din ce in ce mai atractiva si pentru micii investitori. Trebuie subliniat faptul ca micii investitori proveniti din Irlanda cauta investitii cu valori cuprinse intre 300,000 – 1,000,000 Euro, ceea ce demonstreaza puterea lor financiara si faptul ca alcatuiesc un segment care nu trebuie neglijat.

„In functie de bugetele alocate pentru investitii si riscul pe care sunt dispusi sa si-l asume, acesti mici investitori pot merge de la cumpararea de apartamente in dezvoltarile imobiliare noi pana la achizitionarea de suprafete semnificative de teren in Bucuresti sau in zonele limitorfe, dar si proprietati care genereaza venituri fiind deja inchiriate.”

Camera de Comert si Industrie Romania – Irlanda, avand ca presedinte de onoare pe ES Ambasadorul Irlandei dl. Padraic Cradock, va efectua luna viitoare o vizita de lucru in Irlanda. In perioada 14-19 februarie reprezentantii CCRI vor participa atat la un seminar de afaceri organizat de ambasada Romaniei in colaborare cu Camera de Comert Galway si Euro Info Centre Galway cat si la The Sunday Business Post's Dublin Property Expo 2007, cea mai prestigioasa manifestare de gen din aceasta tara.

„Aceasta este cea mai buna ocazie sa prezentam direct partenerilor de afaceri si potentialilor noi investitori unele dintre cele mai profitabile oferte din domeniul care au facut Romania cunoscuta la nivel mondial. Desigur, nu ne concentram exclusiv pe piata imobiliara. Doua alte arii de mare interes sunt sectoarele IT&C si energii alternative (ex: bio-fuel),” a declarat Uzunov.
Aflata la intersectia a trei mari piete – UE, spatiul fostelor tari sovietice si estul mijlociu – Romania promite sa parcurga aceeasi evolutie ca India si Irlanda in domeniul IT&C. Auspiciile sub care se dezvolta acest domeniu de activitate sunt dinamismul si inovatia, avand la baza o lunga traditie in matematica si informatica.
Cu zece ani inainte de Norbert Wiener, geniul Stefan Odobleja a pus bazele ciberneticii in lucrarea „Psihologia consonatala”. De asemenea istoria cercetarii in domeniul IT include realizarea cu succes a primului computer si a primei retele de computere romanesti in ciuda dificultatilor existente in regimul comunist.
Vorbind despre pozitionarea Romaniei in peisajul global al industriei de IT&C domnul Florin Vrejoiu, vicepresedinte ARIES, ne-a declarat ca Romania propune o combinatie unica de avantaje dublata de o combinatie de abilitati ale tinerilor specialisti; vorbim aici de aptitudini in IT&C, multilingvism, plus specializare intr-un domeniu tehnic sau economic.

Avantajele cele mai importante numara:
- traditie in matematica si informatica
- cultura de firma occidentala
- pozitie geografica de exceptie ceea ce se traduce in acces la piete
- sistem educational performant
- resursa umana de cea mai buna clitate
- tara recunoscuta pentru numarul si calitatea limbilor straine de circulatie internationala vorbite de specialisti
- firme performante si dinamice
- sprijin guvernamental pentru domeniul IT&C
- pool de firme multinationale

Totate aceste afirmatii sunt dovedite de studii si statistici internationale.

Vorbind despre resursa umana se poate remarca ca intr-un clasament "all time" al olimpiadelor de matematica si informatica Romania se plaseaza intre primele trei tari din lume.
Aceeasi buna pozitie o gasim si in studiile realizate de BrainBench privind numarul de specialisti certificati in IT&C. De asemenea, potrivit World Electronics Forum (Paris, 2000), in 2008 Romania va fi singura sursa de specialisti din Europa.

Unele dintre cele mai importante companii la nivel mondial printre care Oracle, Alcatel, Infineon, Siemens, Adobe, Katrein, Motorola, Alvarion Breze, Intel Capital deja dezvolta activitati profitabile, asigurate de oportunitatile intalnite in Romania. Conform declaratiilor acestora, specialistii romani sunt foarte buni in tot ce implica creatia, investitiile companiilor straine putandu-se materializa in excelente operatiuni de cercetare si dezvoltare.

„Spre exemplu Romania este cea mai avansata tara din zona de est a Europei in domeniul chip design (proiectarea celor mai noi si mai avansate componente electronice)," a intarit Uzunov.

Pe aceasta cale invitam oamenii de afaceri romani si nu numai sa intre in legatura directa cu CCRI. Noi le oferim posibilitatea sa intre in contact cu cele mai intersante companii irlandeze, precum oferim irlandezilor cele mai bune domenii de investitii si dezvoltare a afacerilor in Romania,” a spus presedintele CCRI.
CCRI este membra a Uniunii Camerelor Bilaterale din Romania ceea ce confera partenerilor de afaceri un important atuu. Membrii acestei uniuni au o solida politica de sprijin reciproc ceea ce inlesneste accesul la bazele de date ale fiecarei camere de comert, partenerii, membrii si potentialii parteneri de afaceri beneficiind de deschideri catre un numar cu mult mai mare de oportunitati de afaceri.

Activitatea camerelor de comert bilaterale este sprijinita la cel mai inalt nivel. Presedintele Romaniei Traian Basescu a apreciat rolul pe care aceste camere il au ca instrumente de promovare eficienta a relatiilor comerciale la nivel bilateral si a subliniat, la o intrevedere cu o delegatie a Uniunii Camerelor Bilaterale din Romania care a avut loc anul trecut la Palatul Cotorceni, necesitatea dezvoltarii mediului de afaceri in contextul predictibilitatii legislative, cu deosebire in domeniul fiscal.
Domnia Sa s-a aratat increzator in faptul ca Romania va cunoaste o perioada de crestere economica spectaculoasa, tendinta care va fi consolidata in urmatorii sapte ani prin intermediul fondurilor structurale alocate tarii noastre. Seful statului a exemplificat faptul ca cele 3,6 miliarde Euro de care va beneficia Romania in primii trei ani de la data aderarii vor fi in special destinate proiectelor de infrastructura in domeniul transporturilor, dezvoltarii rurale si mediului.

Conform ONRC, intre decembrie `90 si iunie 2006 s-au inregistrat 394 de companii cu participatie irlandeza. Din punct de vedere al numarului de companii, irlandezii ocupa locul 30 ca investitori in Romania. Din perspectiva locului ocupat dupa investitia in echivalent valuta, acestia sunt pe pozitia 32. CCRI a fost creata avand in vedere dezvoltarea economica a Romaniei si aderarea acesteia la Uniunea Europeana.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro