iPhone SE marchează sfârșitul unei ere pentru Apple

Categorie: IT & C

Indiferent de cât de performante și incredibile vor fi nou anunțatele telefoane Apple, un singur smartphone este capabil să transporte fanii în vremuri în care lucrurile erau mai simple și, aparent, mai bune: iPhone SE.

 

Compact, ușor, rezistent și foarte capabil din punct de vedere al performanțelor, iPhone SE rămâne în continuare, la peste 2 ani de la lansare, un smartphone care a provocat regulile chiar mai mult decât vârful de gamă al celor de la Apple.

 

În luna martie a anului 2016, piața de telefoane mobile era dominată de diagonale mari, iar Apple se bucura de o creștere fulminantă a vânzărilor. Timp de ani buni, Samsung și restul producătorilor de telefoane mobile au profitat de nevoia utilizatorilor de a avea un ecran mai generos în dimensiuni. Apple a așteptat până la momentul potrivit, iar în 2014 au lansat primele telefoane cu ecran mai mare de 4”.

Ca răspuns, concurența s-a concentrat pe smartphone-uri cu diagonale mari, alegând să le doteze cu cele mai noi și puternice componente. Ca atare, telefoanele cu diagonale mai mici au fost rezervate consumatorilor cu nevoi nu tocmai din cele mai solicitante.

 

Așa că iPhone SE a venit ca o surpriza uriașă: un telefon cu o diagonală de 4”, un design vechi de 4 ani și performanțe demne de 2016. Însă Apple a știut de ce face acest lucru: în ultimele 3 luni din anul 2015, peste 30 de milioane de iPhone 5 și 5S au fost cumpărate de către fanii Apple. Semn că aceștia apreciau în primul rând dimensiunile compacte.

 

Chiar și prețul a fost o surpriză – la numai $400, iPhone SE era cu $250 mai ieftin decât un iPhone 6S, fiind echipat cu același procesor, aceeași cameră foto și Apple Pay.

 

De aceea, în lumina noilor lansări pe care Apple le-a făcut pe 12 septembrie, iPhone SE marchează sfârșitul unei ere clasice pentru Apple. O perioadă în care clonele chinezești nu erau atât de populare. O perioadă în care diferențierea era cu adevărat reală. O perioadă în care telefonul era construit pentru a putea fi folosit cu o singură mână.

 

Vom mai vedea un smartphone precum iPhone SE? Numai timpul va spune. În cazul Apple, vestea că americanii au cumpărat o companie specializată în realitate augmentată (AR) ne oferă speranța că apariția unui nou produs vedetă va transforma iPhone-ul într-un produs secundar. Astfel, nevoia unui ecran mare va fi preluată de noul dispozitiv AR, iar iPhone-urile vor reveni la forma compactă de altă dată.

 

Până atunci, iPhone SE este in continuare disponibil in magazine, online si offline și, la final de 2018, este o alegere la fel de bună ca în martie 2016.


Alte articole