Investitorii străini caută oportunităţi pentru a muta în Serbia, din România şi Bulgaria, afaceri de asamblare de componente auto, de calculatoare şi farmaceutice, a arătat marţi agenţia publică de investiţii din Serbia, citată de Reuters. Serbia a fost afectată de criza economică mondială, în condiţiile în care plecarea investitorilor străini a depreciat dinarul cu 9,9% în octombrie, iar guvernul încearcă să încheie un acord de tip standby cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ca să evite agravarea problemelor.
Pe de altă parte, cu o rată a şomajului de 20%, reprezentanţii agenţiei au spus că Serbia atrage interesul investitorilor care au asistat la creşterea costurilor muncii în ţări precum România, unde rata şomajului este de doar 4%, iar muncitorii au primit majorări salariale de două cifre în ultimii ani.
"Investitorii străini nu au renunţat la Serbia şi nu şi-au anulat planurile de investiţii ca urmare a crizei financiare mondiale", a spus Vesna Peric, şeful agenţiei de susţinere a exporturilor şi investiţiilor din Serbia, SIEPA.
"Dimpotrivă, în ultima săptămână am primit cel puţin o duzină de cereri de la companii care vor să se mute din România şi Bulgaria în Serbia", a precizat Peric.
Peric nu a precizat despre ce investitori este vorba şi a spus că nu toate investiţiile aduse în discuţie ar fi de aploare, dar sunt din segmentele de activitate foarte variate.
"Este vorba despre mai multe sectoare de activitate, cum ar fi producţia de baterii, de componente auto, de produse farmaceutice şi activitatea de call centre pentru industria informatică", a spus şeful agenţiei sârbeşti.
Deficitul de cont curent al Serbiei este de aproape 18,5% din produsul intern brut (PIB), ceea ce înseamnă că statul va avea nevoie de investiţii şi împrumuturi anuale de 5 miliarde euro, ca să îşi asigure creşterea şi să menţină stabilitatea externă.
Serbia prognozase anterior fluxuri de capital străin de 5 miliarde dolari pentru 2008, dar potrivit datelor băncii centrale a atras investiţii nete de 2,4 miliarde dolari în primele nouă luni ale anului. Investiţiile străine directe şi cele de portofoliu au fost de 3 miliarde dolari în 2007.
Guvernul nu şi-a revizuit încă estimările de final de an pentru investiţiile străine directe, păstrându-le pe cele vechi în proiectul de buget pe anul viitor.
Pentru 2009, SIEPA nu vede nicio ameninţare externă pentru industria alimentară sau agricultura din Serbia şi va încerca să atragă investiţii în biotehnologie, IT şi telecomunicaţii, producţia de textile şi industria lemnului, dar şi în industrii cu mai puţină tradiţie, precum cea a filmului, a mai spus Peric.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro