Intreprinzatorii impart bile albe si negre autoritatilor

20 iulie 2006

Contributia senatorilor la imbunatatirea legii patronatelor a fost premiata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania cu o bila alba, deoarece au admis principalele propuneri formulate de CNIPMMR si de Plenul Consiliului Economic si Social (CES). Una dintre acestea este reglementarea posibilitatii constituirii patronatelor si pe criteriul apartenentei la categoria IMM. In acest sens, presedintele consiliului Ovidiu Nicolaescu a punctat faptul ca 65% din locurile de munca sunt asigurate de IMM-uri, numarul intreprinderilor din Romania fiind cu mult sub media inregistrata in tarile Uniunii Europene.
  
Un alt amendament este recunoasterea dreptului de organizare a patronatelor teritoriale pana la nivel national, precum si eliminarea obligatiei patronatelor de a-si inregistra la judecatorie fiecare membru, cu toate datele de identificare ale acestuia. Acesta din urma este esential pentru ca activitatea IMM-urilor sa nu fie denaturata de la preocuparea de baza, intreprinzatorii fiind nevoiti sa piarda mult timp la judecatorie. De precizat ar mai fi eliminarea obligatiei instantelor
judecatoresti de a comunica Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) lista membrilor patronatelor. In opinia presedintelui CNIPMMR vechea prevedere reprezenta o imixtiune a justitiei, care arata faptul ca Ministerul Muncii nu are incredere in justitia romana.
  
Totodata, Nicolescu a inaintat o bila neagra pentru MMSSF, intrucat ministerul nu a luat in considerare nici o propunere din cele 19 care au fost formulate de Consiliul Economic si Social privind legea patronatelor. Totodata, CNIPMMR a solicitat sprijinul membrilor Comisiilor Camerei Deputatilor pentru sustinerea amendamentelor admise de plenul Senatului, strict necesare pentru imbunatatirea legislatiei privind organizarea patronatelor in Romania, dar si pentru asigurarea conformitatii cu prevederile Conventiilor Organizatiei Internationale a Muncii. De asemenea, se are in vedere si valorificarea bunelor practici din tarile Uniunii Europene, astfel incat cadrul legislativ al patronatelor sa fie la nivel european.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro