Gata cu vinurile romanesti hibride. Asta inseamna ca mai toate culturile de vie din tara vor fi inlocuite. Integrarea ne obliga sa ne "actualizam" viile si sa le aducem la standarde europene. Avem la dispozitie sapte ani ca sa ne defrisam toate cele 30.000ha pe care se gasesc acum soiuri hibride... si sa le inlocuim cu vite nobile. Daca in 2004 din totalul de 194.882 de hectare 51.4% erau cultivate cu vii altoite si indigene si 48.6% cu vii hibride, se vede ca acest proces de defrisare a viilor a inceput deja. Pentru ca in comparatie cu acum doi ani, avem cu 64.000ha mai putine culturi de vii hibride.
UE ne achita nota de plata ... nemteste
Pentru ca este un proces destul de costisitor, Uniunea, prin programul SAPARD, va fi cea care se va ocupa de delicatele aspecte financiare. Prin acest program se vor primi bani pentru imbunatatirea productiei si modernizarea retelelor locale de colectare, de depozitare, sortare si ambalare. O parte a investitiilor se va indrepta spre retehnologizarea cladirilor, a masinilor si echipamantelor de vinificatie, dar si spre reorganizarea marketingului.
Astfel, prin acest program pana la sfarsitul lui 2005 au fost modernizate deja peste 1450 de hectare. Iar costurile pentru toate aceste modificari radicale nu sunt modice. Daca este sa luam in considerare ca numai pentru un hectar de vita nobila se investesc peste 10.000 de euro pentru ingrijirea lui pana cand intra in rod, se ajunge in final la investitii importante din parte UE. Dar nici Guvernul Romaniei nu va sta cu mainile in san. Pentru ca de fapt costurile sa vor imparti in mod egal. Noi jumatate, ei jumatate. Uniunea finanteaza proiecte ale caror valoare totala este cuprinsa intre 30.000 si 4 milioane de euro. Jumatate din aceste fonduri vor fi asigurate de beneficiarul proiectului, iar celalata jumatate va veni de la UE si Guvern.
Cei care au insa vii hibride plantate pe mai putin de 0.1 ha si care produc vin doar pentru consumul familiei nu vor fi obligati sa le inlocuiasca cu soiuri nobile. Asa ca in ceea ce priveste cultivatorii de tulburel si zaibar, ei pot sta linistiti.
Conditii pentru a obtine fonduri europene
Bine-nteles ca cei ce vor dori sa se implice in astfel de proiecte vor trebui sa intocmeasca o documentatie serioasa si sa fie eligibili pentru a primi finantari. Astfel, beneficiarul trebuie sa dea dovada ca-si poate plati obligatiile in mod regulat si ca genereaza un venit net cu o rata a profitului de cel putin 5%. Totodata societatea nu trebuie sa aiba datorii neplatite catre stat sau institutii bancare. Contidiile de eligibiliate se refera in special la asigurarea cadrului necesar pentru a dezvolta o astfel de activitate. Astfel, trebuie sa existe:
- depozite modernizate de 10.000hl
- depozite noi de vinuri de minim 5.000 hl
- capacitate de procesare de minim 500 tone de struguri / campanie de recoltare
- capacitate de procesare modernizate de minim 1.500 de tone de struguri/ campanie de recoltare
Ajutorul de la stat
- pentru exportatori se acorda o prima de 80 RON/hl pentru o cantitate totala de 8.080hl
- finantari pentru materialul saditor viticol
- subventii pentru achizitionarea de motorina de 0,5 RON/litru
- subventii pentru cumpararea de produse de uz fitosanitar in valoare de 500.000 RON
Documentatia necesara
- actul de proprietate al terenului (sau alte acte prin care sa se certifice dreptul de utilizare al terenului)
- certificatul de urbanism
- certificatul de inregistrare la Registrul Comertului si codul fiscal
- studiu de fezabilitate
- fisa tehica privind conditiile de protectie a mediului.
- planul de afaceri (daca investitia depaseste 50.000 de euro)
- se pot solicita si bilanturi anuale
Bilele negre din industria de vinuri
Aceste schimbari interne au pus producatorii de vin pe jar. Creditele cu dobanda ridicata, lipsa unor pachete personalizate pentru acest segment si a facilitatilor de creditare, costurile mari pentru infiintarea plantatiilor noi si pentru intretinerea celor deja existente, creeaza situatii provocatoare pentru producatori. Multora le lipsesc mijloacele de a continua in acest domeniu si este de astepata ca mare parte dintre ei sa se reprofileze. Cei care supravietuiesc se lovesc insa de lipsa unor politici si strategii coerente in sectorul viticol. Tendinta de reducere a consumului de vin in favoarea bauturilor spirtoase si mentinerea prin noul Cod Fiscal a accizelor doar pentru sampanie si vinuri spumoase intimideaza o buna parte din aspirantii la astfel de afaceri. Iar pe suprafetele cu plantatii de vie pentru vinuri, care se vor micsora de la 250.000 hectare la 105.000 hectare nu va fi loc decat pentru acei producatori care pot face fata cerintelor si carela fine le anului vor avea un rezultat financiar pozitiv.
Ana Zidarescu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro