Daca inca te mai intrebi cum unii intreprinzatori au un succes mai mare decat altii, atunci inseamna ca inca nu ai descoperit instrumentele financiare cele mai performante pentru a atinge si tu performante similare. Nu este de ajuns sa ai o afacere care iti aduca profit. Trebuie sa stii si ce sa faci cu profitul respectiv, cum si in ce sa investesti, cat de riscante sunt alegerile tale, etc.
Daca nu ai un minim de cunostinte atunci vei avea sigur un minim de profit. Cum sa te poti gandi la investitie daca nu stii cum anume sa procedezi in aceasta noua postura de investitor sau daca nu stii ce este acela un portofoliu financiar, o analiza cost-beneficiu, o analiza tehnica, un ordin stopp-loss sau hedging ? Daca ai parcurs aceasta lista si ai descoperit ca nu stii chiar totul despre aceste notiuni, cel mai bine ar fi sa-ti rezervi cateva minute din timpul tau si sa citesti mai departe. Mai tarziu ai sa vezi ca iti va prinde bine.
Portofoliul financiar
Nu este altceva decat un set de active financiare pe care o persoana sau o companie le detine in scopul multiplicarii banilor. Cu alte cuvinte un portofoliu poate cuprinde:
depozite bancare;
- asigurari de viata unit-linked;
- obligatiuni;
- titluri de investitii in fonduri mutuale;
- actiuni;
- produse derivate;
- alte hartii care atesta un drept de proprietate.
Calitatea unui portofoliu depinde de trei parametri: de lichiditate, de randament si de nivelul de risc. Astfel in mod ideal, un portofoliu financiar ar trebui sa aiba o lichiditate maxima, pentru ca orice activ sa poata fi transformat in orice moment in bani cash, un randament cat mai mare in raport cu rata inflatiei si un nivel de risc minim. Un astfel de portofoliu se poate obtine numai prin combinarea tipurilor de active, deoarece fiecare activ are valori diferite ale celor trei parametri. De exemplu, depozitele bancare au o lichiditate mare, un nivel scazut al randamentului si un nivel scazut de risc, in timp ce actiunile ofera randamente mai mari, dar sunt mai riscante.
Hedging sau jongleria de la bursa
Hedging-ul nu este altceva decat o metoda de a controla riscul prin transferul acestuia. Transferul se realizeaza catre un tert, care acceapta voluntar preluarea riscului. Sa presupunem ca o persoana detine actiuni cumparate pe piata SPOT (de exemplu, la Bursa de Valori Bucuresti). Riscul de scadere a pretului poate fi redus cu succes daca se cumpara contracte derivate (futures sau options) pentru aceleasi actiuni pe o piata la termen (de exemplu la Bursa din Sibiu - BMFMS). Cerinta de baza pentru ca ca strategia sa functioneze este ca instrumentele derivate cumparate sa contrabalanseze riscul avut in vedere. Astfel, o scadere a pretului actiunilor pe piata SPOT poate fi contrabalansata prin cumpararea de contracte la termen care permit vanzarea acelorasi actiuni in lipsa (vanzare "short").
Analiza cost-beneficiu
Inainte sa te apuci de investitii este indicat sa stii dinainte daca este sau nu rentabil. Si cum altfel sa ajungi la acest rezultat daca nu printr-o analiza cost-beneficiu? Astfel iti vei crea o imagine destul de clara asupra eficientei economice a proiectului in care vrei sa te implici. Rezultatele acestei analize te pot scapa de o investitie dezastruoasa si iti pot arata punctele slabe ale viitoarei achizitii. O analiza cost-beneficiu nu este dificil de realizat.
In esenta, consta in compararea costurilor totale cu beneficiile exprimate in termeni financiari. In categoria costurilor intra costul de oportunitate, costurile de operare si cele legate de achizitia echipamentului.
La capitolul beneficii se aduna profitul cu pierderile, dar in acelasi timp si cele mai greu de cuantificat: reducerea stresului, imbunatatirea reputatiei sau cresterea satisfactiei angajatilor, care sunt mai greu de transpus in valori banesti. In functie de rezultatul final al acestei analize se poate lua o decizie in “cunostinta de cauza” si se poate lua decizia optima.
Lichiditatea
Iti permite o mai mare mobilitate in implicarea ta financiara nepravazuta in diferite proiecte. Riscul de lichiditate este unul dintre cele mai importante riscuri din lumea afacerilor, intrucat poate aparea atunci cand nevoia de bani lichizi este mare, iar alte surse nu mai exista. Acest risc poate fi prevenit in primul rand prin diversificare, deoarece astfel in cazul in care unul dintre active nu are o lichiditate suficienta, se poate vinde un alt activ pentru a obtine suma necesara. Foarte important este ca inainte de a face o investitie sa se analizeze lichiditatea potentiala a investitiei pentru situatia unei retrageri.
Analiza tehnica
Acest tip de analiza este preferata de investitorii pe termen scurt, numiti si speculatori. Termenul se refera de fapt la analiza pretului activelor financiare, in special a actiunilor, a obligatiunilor si a derivatelor. Premisa de la care porneste analiza tehnica este ca evolutia trecuta a pretului si a altor parametri ai titlurilor de valoare (volume de tranzactie, volatilitate etc.) poate indica evolutia viitoare a pretului.
Ordinul stop-loss
Cati dintre noi sa fi auzit de acest concept? In mod cert nu il folosim zi de zi, dar pentru un segment restrans el reprezinta totusi ceva. Pe nisa jucatorilor la bursa el este acel ordin de vanzare dat unui broker de valori mobiliare (SSIF) de a vinde o actiune cand ajunge la un pret dinainte stabilit. De exemplu, daca se introduce un ordin stop-loss de 10%, atunci daca pretul actiunii respective scade cu 10% ordinul este executat automat, iar pierderea este limitata. Astfel de ordine pot fi utile pentru controlul riscurilor investitionale, in special daca investitorul este intr-o situatie in care nu poate urmari evolutia actiunilor sau nu poate da ordine.
Analizand toate aceste concepte un lucru este sigur. Nu este de ajuns ca afacerea ta sa aiba rezultate multumitoare. Esential este sa stii ce sa faci cu tot acest profit si cea mai indicata alternativa daca vrei ca pe viitor sa iti mearga si mai bine este sa ii investesti. Acum nu depinde decat de tine sa stii sa pornesti pe acest drum instruit si pregatit. Loc pentru amatori inca nu s-a rezervat.
Ana Zidarescu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro