Inițiativa Rusiei de a-și crea propriul internet este atacată virulent din cauza riscurilor de cenzură

Categorie: IT & C

Legislativul din Rusia a criticat un proiect de lege care viza crearea unui „internet suveran”. Principalele îngrijorări care planează în jurul propunerii se referă la temerile privind limitarea libertății de exprimare și creșterea puterii guvernului în cenzurarea conținutului online, scrie Bloomberg.com.

Propunerea legislativă de reglementa controlul traficului pe internet din țară a trecut la începutul acestei săptămâni de camera inferioară a parlamentului rus. Opozanții propunerii spun că, o astfel de lege ar putea facilita blocarea Google, Facebook și a altor servicii online globale pentru publicul rus, în cazul în care acestea nu se conformează regulilor. Așadar, aceste servicii ar putea fi declarate ilegale în Rusia.

Conform propunerii legislative, furnizorii de servicii de internet vor trebui să-și actualizeze echipamentele astfel încât să poată bloca automat accesul către site-urile care vor fi catalogate ca fiind ilegale.

Purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat a spus că propunerile din draftul legii vor trebui să fie revocate înainte de cea de-a doua prezentare și a făcut un apel către legislativ să se consulte cu experți în domeniu pentru a identifica potențialele consecințele pe care adoptarea unei structuri internet locale ar avea-o.

Propunerea a venit ca reacție la la strategia agresivă de securitate cibernetică a Statelor Unite adoptată în luna septembrie a anului trecut. Obiectivul declarat al strategiei SUA este acela de a se proteja împotriva operațiunilor hackerilor ruși, care au fost acuzați de implicare într-o serie de evenimente importante din istoria recentă a Statelor Unite.


Alte articole