Inginerii Apple anunta o opozitie puternica daca vor fi obligati sa deschida iPhone-ul

Categorie: IT & C

Problema deschiderii „usii din spate” a iPhone-ului se loveste de o noua piedica, cea pusa de inginerii Apple, capabili sa construiasca cheia pentru deschiderea acestei usi. Acestia anunta ca se vor opune vehement, chiar daca FBI-ul va castiga in instanta acest drept.

În interiorul companiei, angajatii au inceput sa discute deja despre un plan de actiune pe care il vor pune in practica in cazul in care vor fi obligati de instanta sa se supuna cererilor FBI-ului. Unii dintre angajati spun ca se vor sustrage elegant de la indeplinirea cerintelor impuse, in timp ce altii isi vor da demisia pentru a fi siguri ca nu sunt partasi la ceea ce considera o amenintare pentru toti clientii companiei.

Cei mai vehementi, conform New York Times, sunt inginerii care au lucrat la dezvoltarea sistemului de securitate pentru dispozitivele mobile, dar si ingineri specializati in probleme de securitate informatica.

Aceasta opozitie vehementa atrage din nou atentia asupra unei lupte duse in spatiul public intre Apple si autoritatile americane care au in posesie iPhone-ul unuia dintre autorii sangerosului episod de la San Bernardino, California, Statele Unite. Autoritatile cred ca datele de dispozitiv ar putea oferi informatii relevante legate de ancheta aflata in desfasurare, dar si elaborarea unor strategii pentru prevenirea unor astfel de evenimente.

Între timp, compania a colaborat cu autoritatile in cazul masacrului de la San Bernardino, dar spune ca ceea ce pretind autoritatile este periclitarea sigurantei a milioane de utilizatori din toata lumea. Tim Cook, CEO-ul Apple catalogheaza ca ironica solicitarea autoritatilor ca aceiasi ingineri care au construit o criptare puternica pentru protejarea datelor utilizatorilor sa lucreze la o cheie care ar face sistemul foarte vulnerabil.

În fata instantei, reprezentantii Apple au spus ca pentru a indeplini solicitarile autoritatilor ar fi nevoie de o echipa dedicata de 10 ingineri care sa lucreze aproximativ o luna. În conditiile in care inginerii refuza sa se inroleze la o astfel de actiune, construirea acestei echipe este o sarcina aproape imposibila.


Alte articole