ING incaseaza prima amenda din sistemul pensiilor private

19 iunie 2008

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a sancţionat ING Asigurări de Viaţă şi ING Fond de Pensii cu amendă contravenţională în valoare de 0,5% din capitalul social, pentru încălcarea prevederilor legislaţiei în domeniul pensiilor private obligatorii şi facultative. La Registrul Comerţului ING Asigurări de Viaţă era înscrisă, în februarie 2008 - data celei mai recente înregistrări la Registru - cu un capital de 45,042 milioane de lei, iar ING Fond de Pensii cu un capital de 232 de milioane de lei (aprilie 2008).

 

În aceste condiţii, amenda ING Asigurări de Viaţă se ridică la 225.210 lei, iar cea a ING Fond de Pensii la 1,16 milioane de lei. ING Asigurări de Viaţă a încălcat prevederile articolului 86 din Legea 204/2006 privind pensiile facultative şi Hotărârea 21/2008 a Consiliului CSSPP referitoare la externalizarea activităţii de administrare şi investire a activelor fondului de pensii, în contextul legal al sistemului pensiilor private din România, potrivit CSSPP.

 

Articolul 86 din Legea 204/2006 arată că CSSPP verifică îndeplinirea obligaţiei administratorilor de investire prudenţială a activelor fondurilor de pensii facultative, cu respectarea, în principal, a mai multor reguli. Una din reguli face referire la investirea în interesul participanţilor şi al beneficiarilor, iar în cazul unui conflict potenţial de interese, administratorul care gestionează activele fondurilor de pensii facultative trebuie să adopte măsuri ca investirea să se facă numai în interesul acestora.

 

De asemenea, o altă regulă spune că investirea se efectuează într-un mod care să asigure securitatea, calitatea, lichiditatea şi profitabilitatea lor, iar cele deţinute pentru acoperirea Fondului de garantare se investesc, de asemenea, într-un mod adecvat naturii şi duratei drepturilor cuvenite participanţilor şi beneficiarilor.
În plus, investiţiile în instrumente financiare derivate sunt permise doar în măsura în care contribuie la scăderea riscurilor investiţiei sau facilitează gestionarea eficientă a activelor, iar activele se diversifică în mod corespunzător, astfel încât să se evite dependenţa excesivă de un anumit activ, emitent sau grup de societăţi comerciale şi concentrări de riscuri pe ansamblul activelor.

 

"CSSPP a luat decizia sancţionării ING Asigurări de Viaţă în baza prevederilor articolului 121 alineatul (1) litera k), alineatul (2) litera b) şi alineatul (4) litera a) din Legea 204/2006 privind pensiile facultative. Totodată, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de sancţionare către administrator, ING Asigurări de Viaţă are obligaţia să înceteze contractul de management al activelor încheiat cu ING Asset Management BV The Netheerlands - Sucursala Bucureşti pentru activele fondurilor de pensii facultative ING Clasic şi ING Optim, şi să efectueze toate demersurile ce se impun pentru respectarea prevederilor legale şi ale Hotărârii Consiliului CSSPP 21/2008", se arată într-un comunicat al CSSPP.

 

CSSPP a mai sancţionat, cu amendă contravenţională în valoare de 0,5% din capitalul social, compania ING Fond de Pensii pentru încălcarea prevederilor articolului 24 din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi a Hotărârii 21/2008 a Consiliului CSSPP.
Potrivit articolului 24 din Legea 411/2004, administratorul elaborează o declaraţie privind politica de investiţii, în formă scrisă. Declaraţia privind politica de investiţii conţine strategia de investire a activelor, în raport cu natura şi durata obligaţiilor, metodele de evaluare a riscurilor investiţionale, procedurile de management al riscului, metoda de revizuire a principiilor de investiţii şi persoanele responsabile de luarea deciziilor şi realizarea investiţiilor, precum şi procedurile pentru luarea deciziilor.
În plus, administratorul revizuieşte şi completează declaraţia privind politica de investiţii ori de câte ori intervine o schimbare importantă în politica de investiţii sau cel puţin o dată la trei ani, cu acordul Comisiei, informând participanţii cu privire la noua politică investiţională.

 

CSSPP a luat decizia sancţionării ING Fond de Pensii în baza prevederilor articolului 141 alineatul (1) litera g), alineatul (2) litera b) şi alineatul(4) litera a) din Legea 411/2004.

 

Totodată, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de sancţionare către administrator, ING Fond de Pensii are obligaţia să înceteze contractul de management al activelor încheiat cu ING Asset Management B.V. The Netheerlands - Sucursala Bucureşti pentru activele Fondului de Pensii Administrat Privat ING şi să efectueze toate demersurile ce se impun pentru respectarea prevederilor legale şi ale Hotărârii Consiliului CSSPP 21/2008.

 

ING Asigurări de Viaţă şi ING Fond de Pensii deţin prima poziţie pe piaţa asigurărilor de viaţă, respectiv piaţa pensii private obligatorii (Pilonul II). Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), ING Asigurări de Viaţă ocupă locul al treilea după nivelul activelor gestionate, care la finele lunii mai se apropiau de 10 milioane de lei, conform datelor CSSPP

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro