De la 1 noiembrie se va majora pretul la gaze, chiar daca in mod normal cresterea era prevazuta la 1 ianuarie, a declarat presedintele Traian Basescu, in cadrul unui forum economic. El a mentionat ca inflatia tinde sa scada sub 4%, in conditiile in care tinta pentru acest an a fost de 5,5%. In acest context, seful statului a mentionat ca gazele se vor majora cu 8-9%, pentru a diminua astfel socul integrarii, a celor trei mariri de cate trei procente fiecare planificate pentru 2007, asa cum ne-am angajat la capitolul "energetic". Astfel, diminuam din sarcina prevazuta pentru anul viitor, a explicat Traian Basescu. In caz contrar, anul acesta puteam cobori cu mult sub nivelul prognozat, iar in 2007 riscam o inflatie mai mare decat anul acesta. Asadar, nu am facut decat sa preluam o parte din socul care putea avea loc anul viitor. Totodata, presedintele a confirmat ca anul acesta va avea loc o a patra rectificare bugetara.
In ceea ce priveste integrarea in Uniunea europeana, seful statului a remarcat faptul ca Romania se integreaza in conditii extrem de favorabile, spre deosebire de alte state care se confrunta cu deficite uriase, de 10-11%, ca urmare a unor politici "aventuriste, in cresterea brusca a salariilor, in angajamente pe credite comerciale pentru dezvoltare de infrastructuri, in incapacitatea de a genera resursa de rambursare a creditelor in urma imprumuturilor".
El a mentionat, referindu-se la industria lemnului, ca au inceput sa apara semne pozitive, intrucat Romania a reluat exportul masiv de mobila si nu de busteni. In opinia sa, din punct de vedere managerial Romania va face fata dupa aderarea la Uniunea Europeana, dar din punct de vedere al productivitatii nu toate sectoarele vor fi pregatite. El a precizat ca de la 1 ianuarie 2007, Romania intra in competitie cu alte 26 de economii ale statelor membrie. "Avem avantajul unei forte de munca mai ieftina decat statele dezvoltate, insa avem o productivitate mai mica comparativ cu productivitatea din tarile Uniunii Europene", a mai spus seful statului. In opinia sa, vom avea o economie care va fi obligata de catre concurenta loiala a firmelor din tarile Uniunii pentru a-si creasca performantele. Firmele straine vor reprezenta un excelent catalizator pentru cresterea productivitatii, deoarece va stimula ingeniozitatea romanilor.
Totodata, a tinut sa precizeze ca vom face fata competitiei numai cu unele sectoare, cum ar fi turismul. Traian Basescu a aratat ca acesta este un sector cu un mare potential, dar nevalorificat suficient din cauza investitiilor minime. Astfel, pentru a dezvolta turismul avem nevoie de investitii importante in infrastructura, a subliniat seful statului. In ceea ce priveste industria alimentara, el a precizat ca „in momentul de fata, foarte multi manageri sunt constienti de faptul ca nu avem performanta la standarde europene. In schimb, a subliniat ca "baza viitoarelor dezvoltari este resursa generata de agricultura. Aici se va investi mult, nu numai de catre romani, si de catre investitori straini".
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro