Rata inflatiei se va mentine in acest an aproape de obiectivul vizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), respectiv intervalul 3-5%, a declarat marti viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, citat de Reuters. BNR a surprins, luni, piata financiara, prin decizia de a reduce cu 0,5 puncte rata dobanzii de politica monetara, la nivelul de 7,5% pe an, a doua scadere de la inceputul anului, dupa publicarea unor informatii potrivit carora rata inflatiei s-a diminuat peste asteptari.
"Rata inflatiei este prognozata sa plaseze aproape de obiectivul (bancii centrale - n.r), desi anticipam un avans usor spre finele anului", a declarat Popa, la o conferinta pentru domeniul bancar, organizata la Praga.
Oficialul BNR a explicat ca taierea de dobanda are drept obiectiv reducerea fluxului de capitaluri speculative, in conditiile in care investitorii sunt atrasi de cresterea randamentelor superioare ale plasamentelor in lei in raport cu detinerile in euro, avand in vedere nivelul mai scazut al ratelor dobanzilor in zona euro.
Leul a coborat la cel mai scazut nivel din ultimele aproape doua saptamani in raport cu moneda unica europeana, dupa ce decizia BNR de a reduce rata dobanzii a atras unele ingrijorari privind o potentiala revenire a inflatiei, comenteaza dealerii.
Rata anuala a inflatiei a coborat, in luna februarie, la 3,8%, nivelul minim inregistrat dupa 1990.
Popa a mai spus ca deficitul de cont curent al Romaniei, care depaseste 10% din Produsul Intern Brut (PIB) pare sa fie sustenabil din punct de vedere financiar.
Fondul Monetar International a avertizat Romania asupra pericolului ca deficitul extern sa creasca la 12% din PIB anul acesta, in timp ce deficitul bugetar ar putea avansa la 3,7% din PIB.
Avansul economiei romanesti este sustinut de consumul local puternic, precum si de volumul important al investitiilor, intrucat romanii vor sa isi imbunatateasca nivelul de trai, dupa mai multe decenii de lipsuri provocate de regimul comunist, si companiile vor sa devina mai competitive in raport cu concurentii din Uniunea Europeana, comenteaza Reuters.
BNR a redus, in 9 februarie, dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, de la 8,75% la 8% pe an, aratand ca situatia din ultimele luni de pe pietele monetara si valutara releva niveluri ale lichiditatilor si ale ratelor dobanzilor care au indus o intarire rapida a monedei nationale, aceasta contribuind semnificativ la temperarea cresterii preturilor agregate.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro