Inflaţia se va menţine la un nivel înalt în iunie şi iulie, lună în care va atinge vârful acestui an, ca urmare a majorării preţurilor administrate, pentru ca, începând din august, să intre pe o pantă descendentă, un factor de sprijin fiind preţurile alimentelor, consideră analiştii economici. Estimările economiştilor BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, ING Bank, UniCredit şi BCR indică niveluri ale inflaţiei, în iunie, comparativ cu luna similară din 2007, cuprinse între 8,5% şi 8,9%, după ce în mai creşterea preţurilor a fost de 8,46%.
"Aşteptăm un impact negativ, în sensul exercitării de presiuni pe indicele preţurilor de consum, din partea preţurilor nealimentare şi servicii şi estimăm diminuarea presiunilor din partea preţurilor la alimente", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, economistul şef al BRD, Florian Libocor, acesta prognozând o creştere lunară a preţurilor, în iunie, comparativ cu mai, de 0,5%.
În opinia şefului departamentului de cercetare din cadrul Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, preţurile administrate şi cele la alimente vor fi principalii factori de influenţă asupra inflaţiei, în următoarea perioadă, întrucât acestea deţin o pondere importantă în formarea indicelui preţurilor de consum.
"Ne aşteptăm la evoluţii favorabile ale preţurilor alimentelor, în următoarele luni. Condiţiile meteorologice au fost favorabile, până în prezent, şi există perspective pentru o producţie agricolă bună. Astfel, credem că preţurile volatile, pentru fructe şi legume, vor fi substanţial sub nivelul din 2007, în lunile următoare. Şi la alte produse alimentare, precum pâinea, creşterile de preţuri vor fi limitate, nefiind excluse chiar scăderi. În această situaţie, ratele anuale ale inflaţiei ar trebui să fie foarte reduse în august şi septembrie, apropiate de zero", a afirmat Dumitru.
Analiştii sunt de părere că vârful inflaţiei din acest an va fi atins în luna iulie, când creşterea anuală a preţurilor ar putea ajunge la 9,7%.
Potrivit unei analize a BCR, luna iulie va reprezenta un semnal deosebit de important cu privire la evoluţia preţurilor produselor agroalimentare în 2008 şi ar putea să confirme ipoteza începerii unui proces dezinflaţionist în luna august.
"Datele publicate săptămâna trecută au arătat continuarea presiunii asupra inflaţiei, diferenţa dintre creşterea preţurilor produselor industriale şi dinamica preţurilor de consum, cât şi tensiunea din piaţa forţei de muncă au continuat să crească. Majorarea succesivă a ratelor inflaţiei, susţinută de nesiguranţa privind evoluţia din viitor a acestora, a contribuit la majorarea aşteptărilor inflaţioniste şi la presiuni din partea sindicatelor pentru creşterea salariilor", consideră analiştii ING.
În luna mai, creşterea preţurilor de consum a încetinit la 0,49%, comparativ cu 0,52% în luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,46%, cele mai importante scumpiri fiind înregistrate de unele alimente şi combustibili.
Preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna mai cu 0,53%, iar cele nealimentare şi serviciile au avut majorări apropiate de 0,47% şi, respectiv, 0,45%.
În luna mai, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat că inflaţia va rămâne în afara ţintei până în trimestrul întâi din 2009, dar va intra pe o curbă descendentă destul de accentuată din toamna acestui an.
BNR a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%.
Comisia Naţională de Prognoză anticipează pentru finele acestui an o inflaţie de 5,8%, iar pentru tot anul o creştere medie a preţurilor de 7,5%.
Mediafax
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro