Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora, miercuri, rata dobanzii de politica monetara cu cel putin 0,25%, pentru a da un semnal in piata ca face tot posibilul sa atinga tinta de inflatie, de 4%, stabilita pentru sfarsitul acestui an, estimeaza majoritatea analistilor. "Cred ca BNR va fi tentata sa creasca dobanda de politica monetara cu doar 0,25 puncte procentuale pentru ca acesta ar fi compromisul cel mai bun, care nu ar duce la o apreciere prea mare a leului, dar ar evita in acest fel un mesaj exterem de prost si o dovada de inconsecventa daca nu ar mari deloc dobanda, in conditiile in care tinta de inflatie de sfarsit de an nu va fi atinsa", a spus economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun.
Seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, se asteapta ca BNR sa ridice dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale in sedinta din 31 octombrie pentru ca "este aproape cert ca BNR va rata tinta de inflatie pe 2007 (previziunea noastra pentru inflatia din decembrie este intre 5,5%-6%) in principal din cauza socului exogen de oferta din partea productiei agricole foarte slabe dupa seceta prelungita din vara".
Dumitru considera ca BNR si-ar putea justifica ratarea tintei pe 2007 prin apelarea la clauzele exoneratoare. "In mod normal, o banca centrala nu ar trebui sa raspunda la astfel de socuri decat daca anticipatiile inflationiste sunt afectate. Cred ca nu ratarea tintei pe 2007 este cel mai rau lucru pentru BNR in acest moment, ci mai degraba faptul ca anticipatiile inflationiste s-au inflamat foarte tare", a mentionat seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania.
BNR ar trebui sa raspunda prin intarirea politicii monetare pentru a incerca ancorarea anticipatiilor la tinta pe 2008, altfel tinta pe 2008 si procesul dezinflationist ar fi in pericol, a mentionat Dumitru. "Probabil ca discutia din board-ul BNR se va concentra pe amplitudinea cresterii de dobanda, o crestere prea mare a dobanzii putand atrage o apreciere nesustenabila a cursului si cresterea probabilitatii unui "hard landing" (intrarea in recesiune a unei economii ca urmare a incercarii de reducere a inflatiei n.r.)", a adaugat Dumitru.
Economistul sef al Alpha Bank Romania, Ella Kallai, considera ca "in mod normal nu ar trebui ca banca centrala sa intervina pentru ca e vorba de un soc al ofertei, din cauza rezultatelor proaste din agricultura". Insa, tocmai pentru ca aceste rezultate se resimt peste tot, e de asteptat ca preturile la alimente sa se mentina la un nivel ridicat, "asa ca ma astept ca BNR sa incerce sa intampine expectatiile inflationiste printr-o majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,25 sau chiar 0,50 de puncte procentuale", a declarat economistul sef al Alpha Bank Romania.
In ce priveste ratele rezervelor minime obligatorii, Kallai crede ca "nu este momentul unei micsorari ale acestora, pentru ca piata este inca suficient de lichida".
"BNR va avea de luat o decizie dificila la sedinta de politica monetara de miercuri, dar cred ca ar trebui sa majoreze dobanda cheie cu 0,25-0,50% pentru ca in acest fel ar da un semnal important in incercarea de a recalibra inflatia", a spus economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR) Lucian Anghel.
Anghel a explicat ca banca centrala a fost principala locomotiva in procesul de dezinflatie de pana acum, prin care a reusit sa aduca inflatia la un nivel european si nu ar fi de dorit o reinflamare a preturilor prin mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual.
"In plus, e vorba de credibilitatea bancii centrale, care se concentreaza pe tintirea inflatiei si, desi tinta stabilita pentru finalul lui 2007 e aproape imposibil de atins, prin acest semnal ar arata ca a luat toate masurile care au depins de ea in incercarea de temperare a cresterii preturilor", a explicat Anghel.
Economistul sef al BCR a estimat ca anul 2008 va fi marcat de o serie de factori inflationisti, precum conditiile meteorologice, framantarile din pietele financiare internationale si cresterea pretului la petrol, care nu vor putea fi acoperiti in intregime de masurile BNR, dar a explicat ca o politica de asteptare nu ar fi binevenita.
Anghel a adaugat ca decizia BNR va fi cu atat mai dificila cu cat urmatoarea sedinta a consiliului de administratie al bancii centrale va mai avea loc abia la inceputul anului urmator. In plus, anul 2008 va fi unul electoral, fapt care atrage de obicei o politica fiscala mai relaxata.
"Ma astept ca inflatia anuala sa depaseasca lejer 6% in octombrie si e posibil sa se tempereze usor in noiembrie si decembrie, din cauza efectului de baza", a mai spus economistul sef al BCR.
Anghel a adaugat ca, daca BNR nu ar mari dobanda cheie, ar putea sa scada gradul de probabilitate de atingere a tintei de inflatie din 2008, ceea ce ar pune in joc credibilitatea bancii centrale.
Economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, considera ca "revenirea agresiva a indicelui preturilor de consum din al treilea trimestru ar justifica o marire a ratei dobanzii de politica monetara cu 1 punct procentual", dar a adaugat ca efectele unei astfel de masuri s-ar resimti in special de la inceputul anului viitor.
Florin Citu, director in cadrul ING Bank Romania, se asteapta, in schimb, ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 7% pe an "pentru ca leul se apreciaza, marind riscul adancirii deficitului de cont curent, la care se adauga incetinirea cresterii economice".
La ultima sedinta de politica monetara, banca centrala a decis sa mentina dobanda cheie la 7% pe an. BNR a redus dobanda de politica monetara de patru ori consecutiv, de la 8,75% la inceputul anului la 7% pe an la jumatatea anului. Ultimele date publicate de Institutul National de Statistica indica o inflatie anuala de 6,03% in septembrie, in crestere fata de luna anterioara cand era de 4,96%.
Dupa aprecierea leului din prima parte a anului, care a culminat cu nivelul maxim atins de moneda nationala fata de euro pe 2 iulie, cand Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 3,1112 lei/euro, a urmat o depreciere constanta a monedei nationale. Astfel, leul a pierdut peste 29 bani (9,37%) in doua luni, iar pe 21 septembrie banca centrala a afisat un curs oficial de 3,4026 lei/euro, nivel ce nu mai fusese atins de opt luni. Ulterior, nivelul de tranzactionare al leului a oscilat in apropiere de 3,35 lei/euro.
Conducerea bancii centrale a anuntat la prezentarea ultimului raport asupra inflatiei din luna august ca estimeaza ca inflatia se va situa la 3,9% la finalul acestui an, usor mai jos decat nivelul de 4% tintit pentru 2007, dar in intervalul de 3-5% avut in vedere. BNR tinteste o rata a inflatiei de 3,8% la finalul lui 2008 si de 3,5% pentrru sfarsitul lui 2009.
Sursa: NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro