Inflaţia din Ungaria şi Cehia s-a temperat în octombrie peste aşteptările analiştilor, indicând o ameliorare a presiunii preţurilor în statele din Europa Centrală şi de Est, în contextul în care economiile europene sunt afectate de criza globală, arată Reuters. Investitorii şi-au pierdut interesul pentru activele din regiunile emergente, afectate grav de criza creditelor şi de scăderea cererii din zona euro, ceea ce a dus la scăderea exporturilor, creşterea numărului şomerilor şi înăsprirea condiţiilor de creditare.
Inflaţia în Ungaria s-a temperat până la 5,1% în octombrie, cel mai mic nivel din august 2006. În Cehia, aceasta a atins nivelul de 6%, faţă de 6,6% în septembrie, urmând ca banca centrală să reducă, cel mai probabil, dobânda cheie, după acţiunea concertată de săptămâna trecută.
În Lituania, inflaţia s-a temperat până la nivelul de 10,5%. În schimb, tendinţa nu a fost menţinută de România, care a raportat o accelerare neaşteptată a inflaţiei, la 7,4% în octombrie, faţă de 7,3% în septembrie, pe fondul creşterii preţului alimentelor şi a deprecierii leului, în urma coborârii ratingului ţării.
"În Europa Centrală, perspectiva inflaţionistă s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimele luni", este de părere Gillian Edgeworth, analist în cadrul Deutsche Bank din Londra.
Analiştii se aşteaptă ca inflaţia din Polonia să se tempereze până la 4,2%, de la 4,5% în septembrie. Datele statistice vor fi publicate joi. De asemenea, rapoartele din Slovacia vor arăta, cel mai probabil, o temperare a inflaţiei.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro