Inflatia din luna mai, umflata de chiriile la stat

12 iunie 2007

Cresterea preturilor din luna mai a fost generata in proportie de 67% de chiriile pentru locuintele de stat, care au fost majorate cu 320% printr-o Hotarare de Guvern publicata in luna martie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Avansul sumelor achitate pentru locuintele de stat a dus la cresterea tarifelor medii ale chiriilor cu 93,5% la nivel national, in conditiile in care chiriile din sectorul privat au avut o evolutie constanta, fiind inregistrate chiar anumite reduceri, determinate de deprecierea monedei nationale in raport cu euro.        

Rata inflatiei din luna mai, de 0,64%, a fost determinata de cresterea chiriilor de stat in proportie de 0,43 puncte procentuale si de 0,11 puncte procentuale de avansul preturilor la benzina. In luna martie, Guvernul a actualizat tariful lunar al chiriei practicat pentru spatiile cu destinatia de locuinte apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale ale acestuia, precum si pentru locuintele de serviciu, locuintele de interventie si caminele pentru salariati ale societatilor comerciale, companiilor nationale, societatilor nationale si regiilor autonome. Astfel, potrivit unei Hotarari de Guvern, tariful a crescut de la 0,2 lei pe metru patrat la 0,84 lei pe metru patrat, ceea ce reprezinta o crestere cu 320%. Datele INS includ doar sumele platite de o gospodarie, nu si pe cele achitate de stat sau companii in numele angajatului.

          

 "Inflatia din luna mai este in linie cu estimarile noastre, dar peste nivelul asteptarilor din piata. In luna iunie rata anuala a inflatiei se va situa tot in jurul nivelului de 3,7%-3,8%, potrivit estimarilor noastre", a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, Ionut Dumitru, analist al Raiffeisen Bank Romania.
         

Potrivit lui Florin Catu, analistul sef al ING Bank, chiriile s-au aliniat astfel nivelului pietei, iar efectul acestora va fi observat doar in luna mai. El a subliniat insa ca preturile la legume si fructe au urcat, ceea ce poate fi un indicator privind o evolutie similara in luna iunie, pe fondul secetei din ultimele luni. "Aprecierea leului nu a mai fost deajuns pentru a compensa cresterea preturilor", a spus Catu.
     

Rata inflatiei a urcat la 0,64% in luna mai fata de luna aprilie, iar cea anuala s-a majorat la 3,81%, in principal ca urmare a scumpirii benzinei si serviciilor. In aprilie, rata lunara a inflatiei a fost de 0,52%, iar cea anuala de 3,77%.
          

Preturile serviciilor, care au o pondere de 17,5% in indicele preturilor de consum, au crescut cu 2,31% in mai, dupa ce chiriile, cu o pondere de 0,47%, au urcat cu 93,5%. In categoria serviciilor s-au mai scumpit transportul urban (1,4%), serviciile de apa, canal, salubritate (0,6%) si au scazut tarifele la telefonie (-1,5%).
          

Preturile marfurilor nealimentare au inregistrat o crestere cu 0,3% influentata in principal de cresterea la combustibili cu 1,7%, determinata de majorarea pretului la benzina. in schimb, au scazut preturile pentru autoturisme si piese de schimb cu 0,8%.
          
Alimentele s-au scumpit in medie cu 0,23% in mai, intrucat au crescut preturile legumelor si conservelor de legume (+3,3%), fructelor si conservelor din fructe (+2,6%) si s-au redus preturile oualor (-8,8%).
       

Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (iunie 2006 - mai 2007) fata de precedentele 12 luni (iunie 2005 - mai 2006) determinata pe baza indicelui preturilor de consum este de 4,8% pe total, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,9% pe total.
           

Tinta de inflatie stabilita pentru acest an de Banca Nationala a Romaniei este de 4% plus/minus un punct procentual. Prognoza BNR indica pentru finalul anului o rata de 3,7%.

MEDIAFAX

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro