Rata anuală a inflaţiei, ţintită de banca centrală, s-a accentuat în a şaptea lună a acestui an până la un vârf al ultimilor trei ani, de 9,04%, nivel situat însă sub estimările analiştilor, ca urmare a ieftinirii alimentelor şi serviciilor, potrivit datelor publicate luni de Statistică.În iunie, inflaţia anuală ajunsese la 8,61%, în accentuare uşoară faţă de nivelul din mai, de 8,46%.
Analiştii chestionaţi de NewsIn estimau că rata anuală a inflaţiei va urca la 9,2-9,4% în iulie.
Rata anuală a inflaţiei nu mai depăşise 9% din iulie 2005, lună pentru care Institutul Naţional de Statistică (INS) a afişat o inflaţie anuală de 9,3%.
Faţă de luna anterioară, preţurile de consum au crescut în România cu 0,69%.
Evoluţia sub aşteptări a inflaţiei a venit din ieftinirea alimentelor şi serviciilor, care a compensat parţial majorarea semnificativă a preţurilor la gaze şi electricitate, efectivă de la începutul lunii iulie.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunţase, la sfârşitul lunii iunie, că preţurile la gaze naturale livrate populaţiei se vor majora în medie cu 12,5% de la 1 iulie, iar la electricitate - cu 4,4%.
Astfel, preţurile la energie electrică au crescut în iulie, în medie, cu 4,51% faţă de luna anterioară, în timp ce preţurile la gaze s-au mărit cu 12,53%, evoluţia având ca efect scumpirea, în medie, a mărfurilor nealimentare din coşul de consum calculat de INS cu 2,31% în a şaptea lună a anului.
În schimb, alimentele s-au ieftinit în iulie, în medie, cu 0,68% faţă de iunie, iar serviciile au costat mai puţin cu 0,3%, atenuând din impactul majorării preţurilor administrate.
în afară de gaze şi energie electrică, în a şaptea lună a acestui an s-au mai scumpit semnificativ ţigările (cu 3,66% faţă de iunie), abonamentele auto (3%), combustibilii (1,37%), carnea de porc (1,56%), ouăle (1,56%), mierea de albine (1,35%) şi cazarea în hoteluri (1,03%).
În schimb, cartofii s-au ieftinit, în medie, cu 12,7% în iulie, fructele proaspete - cu 11,2%, alte legume cu 4,6%, iar laptele de vacă cu 0,14%, potrivit datelor INS.
Unele servicii cu preţuri stabilite în euro s-au ieftinit de asemenea semnificativ în iulie, pe fondul aprecierii leului cu 2,09%, de la un curs mediu de referinţă de 3,6557 lei/euro în iunie la 3,5792 lei/euro în iulie.
Astfel, tarifele la telefonie şi transport aerian au scăzut în iulie cu 2,06%, potrivit INS.
De la începutul acestui an, în coşul de consum al românilor, pe baza căruia INS calculează inflaţia, alimentele au o pondere de 37,5%, mărfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cântăresc 17,8%.
Creşterea medie a preţurilor de consum din intervalul august 2007-iulie 2008 faţă de precedentele 12 luni - indicator care contează în criteriile nominale de convergenţă la zona euro - a fost de 7,5%, în urcare de la 7,1% în iunie.
Inflaţia determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a săltat, de asemenea, de la 7,1% în iunie la 7,6% în iulie.
Banca Naţională a României (BNR) a modificat, la începutul acestei luni, în creştere prognoza pentru inflaţia la finalul lui 2008, de la 6% la 6,6%, în condiţiile în care şi-a propus o ţintă de inflaţie de 3,8% plus sau minus un punct procentual.
Noua estimare ia în calcul un nivel mediu anual al preţului petrolului de 140 dolari/baril, considerat prea ridicat de mulţi dintre analişti.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro