Inflaţia din zona euro a încetinit în luna aprilie peste aşteptări, la 3,3%, dar încrederea în economie a scăzut mai accentuat decât au anticipat analiştii, indicând o reducere a ritmului de creştere al economiei, transmite Reuters. Rata anuală a inflaţiei în cele 15 state europene care utilizează moneda unică a scăzut de la nivelul record atins în martie de 3,6%, la 3,3% în aprilie. Estimarea Eurostat nu include rata lunară a inflaţiei sau o explicaţie detaliată a acesteia.
Economiştii au estimat că rata anuală a inflaţiei va fi în luna aprilie de 3,4%, deşi unii şi-au revizuit în scădere estimările luni, după publicarea unor date favorabile privind avansul preţurilor în Germania.
Banca Centrală Europeană (BCE) vrea să menţină rata inflaţiei sub 2% pe termen mediu, dar nu a majorat rata de politică monetară până în prezent întrucât estimează că va atinge obiectivul său anul viitor.
Inflaţia va încetini probabil, în contextul încetinirii bruşte a economiei SUA şi cea a zonei euro din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare, aprecierii euro şi nivelului ridicat al preţurilor petrolului.
Un sondaj realizat de Comisia Europeană a indicat că aşteptările consumatorilor privind evoluţia inflaţiei în următoarele 12 luni au crescut uşor de la 26 puncte în martie, la 28 puncte în aprilie.
În acelaşi timp, indicele care măsoară încrederea în economia zonei euro a continuat să scadă în principal din cauza evoluţiei sectorului de retail, de la 99,6 de puncte, la 97,1 puncte în aprilie, cel mai redus nivel din luna august 2005.
Economiştii au anticipat că încrederea consumatorilor va scădea în aprilie la 99 de puncte.
Totuşi, rata şomajului din zona euro s-a menţinut în martie la un minim record de 7,1%, comparativ cu 7,5% în aceeaşi lună din 2007.
Comisia Europeană (CE) a estimat luni că economia zonei euro va creşte în acest an cu 1,7% şi cu 1,5% în 2009, comparativ cu ritmul de 2,6% raportat în 2007.
De asemenea, un indice al mediului de afaceri din zona euro a scăzut în aprilie mai mult decât au anticipat analiştii, la cel mai redus nivel din ianuarie 2006, indicând o încetinire a economiei în trimestrul al doilea, potrivit CE.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro