La sfarsitul lui 2008, cursul de schimb a explodat pe fondul unui val de depreciere a monedelor din Europa Centrala si de Est si in conditiile in care deficitul bugetar a accelerat in ultima luna a anului de la 2,9% la 4,9% din PIB. Tendinta de depreciere a leului a inceput imediat dupa alegerile parlamentare de la sfarsitul lunii noiembrie, cand euro a depasit pragul de 3,8 lei fara a mai reveni sub acest nivel.
Lucian Anghel spune chiar ca in situatia in care noul guvern isi va relua cat mai repede activitatea si transa pe care Fondul Monetar International (FMI) a amanat-o pana dupa rezolvarea crizei politice va fi eliberata, exista posibilitatea sa asistam la o usoara presiune de apreciere a leului.
"Important este viitorul guvern si masurile promovate de acesta si mai putin alegerile. Daca vom avea un guvern care sa adopte cat mai repede bugetul pe 2010 si sa implementeze masurile convenite cu FMI, cursul ar trebui sa revina in banda 4,2-4,3 lei/euro", noteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Totusi, economistul-sef al ING spune ca riscurile unei deprecieri semnificative a leului continua sa existe. "Bineinteles ca exista riscuri dupa alegeri pentru ca situatia economica nu este deloc favorabila si trebuie implementate masuri nepopulare", apreciaza el.
Sursa: Ziarul Financiar
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro