In urmatorii cinci ani, piata pensiilor private ar putea depasi un miliard de euro

13 octombrie 2006

Sistemul privat de pensii la care putem contribui cu totii din 2007 are in vedere, in principal, dezvoltarea segmentului de fonduri private. Acest lucru se va realiza prin transferul treptat al unei parti din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale prin sistemul public de pensii. Programul are in vedere doua etape: pensiile obligatorii administrate privat, care reprezinta Pilonul II si pensiile private facultative, adica Pilonul III. "Persoana care va contribui la un fond privat de pensii va deveni un actionar, parte activa in dezvoltarea economiei romanesti", a precizat presedintele Comisiei de Buget Finante, Varujan Vosganian, cu ocazia seminarului "Piata asigurarilor si a pensiilor private in 2007". Aceasta opinie a fost sustinuta si de ministrul finantelor Publice, Sebastian Vladescu, care la randul sau a adaugat: "Este necesara crearea sistemelor de control, precum si o masa critica de incredere. Pana in 2010 trebuie sa punem banii intr-o casa privata sau de stat, iar in 2040 sa primim ce ni se cuvine".

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va incepe procedurile de autorizare a fondurilor de pensii faculative, Pilonul III. In acest sens, se asteapta ca 10-15 companii sa depuna documentatia necesara obtinerii statutului de administrator. Primii contribuabili si primele fonduri de pensii private functionale vor aparea in 2007. Potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, "Romanul trebuie sa invete ca primul responsabil de soarta lui este el insusi. Asta tine de educatie si este necesar ca populatia din Romania sa treaca de la cetateanul care asteapta sa primeasca la unul care isi construieste singur viitorul". In acest context, au fost amintite si alte prioritati ale Guvernului, care in acest moment sunt sistemul educational si de sanatate, inclusiv infrastructura.

El a precizat faptul ca in Romania trebuie schimbat nu numai sistemul si regulile, ci si mentalitatile. Demararea acestui sistem privat de pensii este un pas important pe plan politic si economic, iar functionarea lui necesita cheltuieli bugetare ridicate si transferuri de la alti contribuabili, costuri pe care Ministerul Finantelor si le poate asuma.

Vladescu a subliniat ca acest sistem a fost evitat pana in prezent cu scopul ca masele de cetateni saraci, cum sunt pensionarii, sa poata fi controlati politic. "Pensionarii saraci sunt o unealta politica. Fiecare om trebuie sa poata sa judece optiunile politice cu o presiune economica cat mai redusa. Solutia este ca oamenii sa fie mai bogati pentru ca votul lor sa atarne mai greu", a aratat Vladescu. La randul sau, presedintele CNPAS, Mihai Seitan a adaugat faptul ca pana in prezent a fost o frica politica de a se interveni in acest sector, in conditiile in care se implinesc zece ani de cand se incearca ca acest sector sa fie pus pe roate. In opinia sa, mentalitatea oamenilor incepe sa se schimbe. Daca in prezent sunt 500.000 - 600.000 de oameni care lucreaza cu carduri , conturi, acestia sunt cei care si-ar putea dori sa intre intr-un sistem privat, sa-si tina propriul destin in maini, a subliniat Seitan. El a mai aratat necesitatea aparitiei obligatiunilor ipotecare.

Referindu-se la istoria implementarii acestui sistem de pensii privat, Vladescu a amintit ca in 1997, discutiile au ramas la acelasi nivel, in timp ce in anul 2000, legea a functionat numai o luna, dupa care a fost abrogata din motive economice. "Sistemul public de pensii functioneaza in limite care nu satisface pe nimeni. Functioneaza pe baza unei economii care mosteneste ineficienta si pierderile din ultimii 15 ani, precum si din cei 40 de ani de comunism. Calculele arata ca functionarea sistemului privat va presupune costuri bugetare ridicate si transferuri de la alti contribuabili", a mai spus ministrul. Potrivit lui Vladescu, din punct de vedere bugetar va fi asigurata functionarea sistemului sub aspectul sumelor alocate Pilonului II, dar si a deductibilitatilor tot mai mari, pentru a sustine Pilonul III.

La randul sau, presedintele CSSPP, Mircea Oancea, a spus ca legea privind pensiile facultative, 204/2006, a intrat in vigoare in luna martie. Potrivit actului normativ, persoanele iesite la pensie vor putea beneficia de sume suplimentare prin intermediul acestui sistem. Conditia esentiala este aceea de a fi implinit varsta de 60 ani, iar contributia sa fie de minimum 90 de luni. Totodata, suma acumulata trebuie sa fie cel putin egala cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime.

Prin urmare, orice angajat cum ar fi functionarii publici sau persoanele autorizate care desfasoara o activitate independenta poate opta pentru un fond de pensii facultative. Nivelul contributiei poate ajunge pana la 15% din venitul lunar impozabil al persoanei inscrisa la fondul de pensii. De asemenea, contributiile angajatului la fondurile de pensii facultative este deductibila, in limita echivalentului in lei a 200 euro intr-un an fiscal.
Potrivit legii, cetatenii in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii, urmeaza sa participe obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. In schimb, pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa.

In ceea ce priveste siguranta acestui fond, "riscul unui <<draft>> este aproape de zero", a spus Eugen Voicu, presedintele "Certinvest". Societatea de Administrare a Investitiilor Ceresit estimeaza o evolutie pozitiva a acestui sector in urmatorii cinci ani. In 2007, piata pensiilor private este prognozata la 40 milioane de euro, avand 250 de mii de participanti si o contributie medie de 200 de euro. Pana in anul 2011 sunt estimate 1.250.000 de persoane care vor avea pensii private, fiecare contribuind cu aproximativ 500 de euro. In schimb, totalul pietei peste cinci ani este estimat la 1.250 de milioane de euro.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro