Antreprenoriatul nu are vârstă. În România, din fiecare 100 de firme cu asociat unic, 25 sunt tineri cu vârsta până la 35 de ani. Peste jumătate din antreprenori au vârsta de mijloc (33 de antreprenori au vârsta între 36 şi 45 ani, iar 22 au vârsta între 46-55 ani) şi 20 au peste 56 de ani.
Tinerii din România sunt o unealtă credibilă pentru a promova schimbarea. Este motivul pentru care Guvernul a investit în spiritul antreprenorial prin programe în cadrul cărora a fost abordată direct problema finanţării start-up-urilor şi a iniţiativelor tinerilor, cele mai confruntate cu reticenţa băncilor.
Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri încurajează spiritul de întreprinzător. Statul preia bună parte din riscurile deschiderii unei noi afaceri şi acordă fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro, dar nu mai mult de jumătate din valoarea proiectului de investiţii. De asemenea, statul garantează maximum 80% din valoarea creditului colateral angajat. Poveştile de succes care au debutat cu finanţarea prin acest program au fost împărtăşite la Forumul IMM-urilor de Ştefan Paraschiv şi Maria Rizea.
Programul „Start” este dedicat dezvoltării abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitării accesului acestora la finanţare. Programul vizează microîntreprinderile cu o vechime mai mică de 2 ani. Alocaţia financiară nerambursabilă se ridică la maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului de investiţii, până la 100.000 lei/beneficiar. Câţiva tineri de succes, beneficiari ai programului Start, şi-au împărtăşit experienţa la Forumul IMM-urilor: Marius Mateescu, Adrian Topârceanu, Viorica Udrişte, Iuliana şi Alexandru Mânza, Laura Sandu.
Cel mai recent demarat, Programul Mihail Kogălniceanu, oferă fiecărui antreprenor posibilitatea de subvenţionare a maximum 70% din rata dobânzii şi garanţii de stat pentru maximum 80% din valoarea creditului.
Peste 1.500 de IMM-uri au beneficiat de sprijin guvernamental în anul 2011 prin aceste trei programe. Succesul înregistrat a determinat continuarea lor şi în anul 2012. Fondurile alocate vor ajunge la peste 100 mil. lei.
O ţară nu poate fi competitivă fără oameni tineri, energici şi cu spirit antreprenorial. Tinerii sunt un indicator cheie al însăşi stării naţiunii, spunea Christine Griffin. Tinerii sunt atât prezentul, cât şi viitorul acestei ţări.
Tinereţea este vârsta şanselor. Adăugând spiritul inovativ, uriaşa capacitate de muncă, dorinţa neobosită de performanţă şi de reuşită, obţinem toate ingredientele necesare pentru un tânăr antreprenor de succes. Transformarea din „tineri antreprenori” în „antreprenori tineri” valorează recunoaşterea, atribut esenţial al maturităţii.
Tinerii sunt cei care pot face diferenţa. Într-un moment de profunde tulburări internaţionale, avem nevoie de oameni – de tineri foarte bine pregătiţi, stăpâni pe meseria şi pe cunoştinţele lor, care să se întrebe ce pot să facă pentru această ţară.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro