In Romania, cresterea economica va fi sprijinita de industrie si investitii

In acest an, sectorul bunurilor de consum va inregistra o diminuare a ritmului de crestere de la valoarea de 9% pana la 5%, se arata intr-un studiu comparativ privind situatia economica din Romania si Ungaria, realizat de compania Coface. In tara noastra, ritmul de crestere economica va fi mentinut de productia industriala si de investitii in proportie de 4,5 - 5,3% pentru urmatorii trei ani. O situatie de risc o reprezinta insa cheltuielile cu contributia Romaniei la proiectele si programele comune ale UE, precizeaza analistii companiei. In acest sens, Romania s-a angajat sa cheltuie aproximativ 25 miliarde de euro in urmatorii 10 ani. Acest lucru va pune presiune asupra bugetului Romaniei, care trebuie sa detina aceste sume sub forma de venituri dintr-o mai buna colectare a taxelor si impozitelor. Potrivit recomandarilor FMI, o alta solutie ar putea fi cresterea lor, pentru mentinerea unui control bun al fiscalitatii.
 
Deficitul de cont curent, o problema pentru Romania si Ungaria
 
Potrivit aceluiasi studiu, o problema spinoasa pentru Romania este deficitul de cont curent, care a crescut la 9% din PIB anul trecut, fiind alimentat de importuri semnificative, de cresterea creditului si a salariului nominal. Se estimeaza ca deficitul de cont curent va creste pana la 9,6% din PIB in acest an, urmand ca in 2007 sa se reduca la 9,3% din PIB. Un aspect pozitiv este faptul ca 75% din deficit este acoperit de fluxurile de investitii straine directe ce vor atinge in 2006 aproape 9 miliarde dolari. Si in Ungaria, deficitul de cont curent reprezinta o problema. Acesta s-a ridicat pana la valoarea de 7,3% din PIB. Compania Coface estimeaza insa o ameliorare a situatiei in tara vecina cu pana la 7% din PIB in 2006, respectiv 6.5% in 2007.
 
Dobanda de referinta va scadea in 2007
 
In ceea ce priveste nivelul inflatiei din Romania, aceasta va scadea la 6.8% in 2006, iar in 2007 va atinge nivelul de 5%, potrivit studiului realizat de compania Coface. In ceea ce priveste dobanda de referinta, aceasta a fost majorata de catre BNR in luna ianuarie 2006 pana la 8,5%, respectiv la 8.75% in aceasta luna. In acest sens, o scadere este previzionata abia pentru 2007.
 
Economia romaneasca ar putea fi afectata de leul greu
 
Aprecierea leului cu 16% in 2005 si 7-8% in 2006 a afectat exporturile romanesti, care oricum se confruntau cu dificultati in concurenta cu pietele internationale. In conditiile in care productivitatea nu va creste in 2006, leul greu va afecta economia in urmatorii doi ani. Aprecierea leului, alaturi de cresterea salariilor si productivitatea scazuta raman practic factorii care vor determina vulnerabilitatea evolutiei exporturilor in perioada urmatoare.
 
In Ungaria, inflatia depinde de pretul petrolului
 
Trend-ul inflationist este extrem de pozitiv in Ungaria cu o scadere estimata de la 3.3% in 2005, la 2.1 % in 2006, ceea ce reflecta faptul ca Banca Nationala este mai putin preocupata de deprecierea forintului. Inflatia a scazut datorita aprecierii puternice a forintului pana in primavara lui 2006 si a castigurilor substantiale bazate pe productivitate. Printre alti factori se numara discount-urile oferite de marii retaileri si distribuitori, scaderea salariilor nominale si a somajului stabilizat la valoarea de 6,5% pentru urmatorii 3 ani. Riscurile principale pentru o inflatie scazuta sunt politicile bugetare slabe si majorarea exploziva a pretului petrolului. Problema principala a Ungariei ramane dublul deficit: bugetar (6.5% in 2006) si de cont curent (8%).

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro