Castigul salarial mediu brut a fost, in luna iulie, de 1.122 RON, iar cel net s-a cifrat la 842 RON. Potrivit Institutului National de Statistica, cresterea inregistrata a fost in medie de 0,8 la suta, fata de luna precedenta. In schimb, indicele castigului salarial real, calculat ca raport intre indicele castigului... salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a crescut cu 0,7 puncte procentuale, fata de luna iunie a acestui an.
Cresteri de peste 10%, in asigurari si industria tutunului
Cresterea s-a datorat, in principal, realizarii unei productii mai mari, precum si platii unor prime lunare din profitul net. Castigul salarial a inregistrat un excedent care depaseste 10 procente in activitatile de fabricare a produselor din tutun, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, precum si in activitatea de asigurari.
Cresteri salariale intre 5 - 10 la suta s-au inregistrat in activitatile de silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, precum si in industria mijloacelor de transport rutier, transporturi pe apa, posta si telecomunicatii.
Au fost semnalate majorari salariale si in agricultura, vanatoare, servicii anexe, extractia hidrocarburilor, industria alimentara si a bauturilor. Au mai primit bani in plus la salariu cei care au lucrat in domeniul textilelor, in fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, fabricarea substantelor si a produselor chimice. Nu au fost omisi de la o renumeratie mai consistenta nici cei care fabrica produsele din cauciuc si mase plastice ori produse din minerale nemetalice. Ii mai putem trece pe lista pe cei care muncesc in industria de masini si echipamente, in industria de masini si aparate electrice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa. De mentionat ar mai fi lucratorii care se ocupa de captarea, tratarea si distributia apei, constructii, comert, hoteluri si restaurante, informatica si cercetare-dezvoltare, administratie publica, eliminarea deseurilor si a apelor uzate.
Mai bine renumerate, agricultura si vanatoarea
Cele mai mari castiguri salariale nete au fost inregistrate in agricultura si vanatoare, cu un salariu net de 842 lei net (in crestere cu 0,8 la suta), industria extractiva, cu un salariul net de 826 lei (in crestere cu 2,1 la suta fata de luna precedenta). Majorari de salariu au primit si lucratorii din industria alimentara si a bauturilor. Primii au un salariu net de 967 lei (in crestere cu 2,5 la suta si 738 lei). In schimb, cei care lucreaza in domeniul bauturilor au un salariu net de 1.288 salariul net (in crestere cu 3,4 la suta fata de luna precedenta).
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro