In ce investim daca America este in recesiune?

7 februarie 2008

Pastrarea actiunilor si cumpararea de dolari ar putea fi modul ideal de protectie in caz de o recesiune economica in SUA, deoarece investitorii ar putea sa fi depasit momentul in care au luat in calcul cel mai pesimist scenariu pentru cea mai mare economie a lumii, scrie Reuters. In contextul in care anul trecut au crescut sansele ca economia SUA sa intre in recesiune, jucatorii de pe piete au adoptat strategii clasice asociate unor astfel de situatii, vanzand actiuni si cumparand titluri de stat.

Actiunile listate pe bursele mondiale, evaluate cu ajutorul indicelui MSCI, au pierdut 15% fata de nivelul record din noiembrie 2007. Indicele S&P 500 al principalelor actiuni tranzactionate pe pietele americane de capital a cazut cu peste 11% fata de un nivel maxim istoric, iar randamentul titlurilor de stat americane a coborat pana la un minim al ultimilor patru ani si jumatate.

"Recomandarea clasica este ca in situatii de recesiune sa vinzi actiuni si sa cumperi obligatiuni", a declarat un strateg de la subsidiara londoneza a bancii Credit Suisse, Luca Paolini.

Analistul a adaugat ca recomandarea este ca investitorii sa vanda actiuni ale companiilor tehnologice, de exemplu, si sa cumpere tiluri ale firmelor farmaceutice sau ale unor companii din alte sectoare corelate invers cu ciclul economic. "Dar acest lucru a fost facut deja", a precizat, insa, Paolini.

"De data aceasta, facand o comparatie intre actiuni si obligatiuni, observam ca actiunile sunt mai bine evaluate, astfel incat actiunile se vor dovedi profitabile", a adaugat strategul de la Credit Suisse.

In conformitate cu socotelile bancherilor de la Credit Suisse, actiunile ar trebui sa ofere un randament cu aproape 1 punct procentual peste cel al titlurilor de stat, intr-un orizont de 12 luni, chiar daca vom asista la o scadere a castigurilor de amploare asemanatoare cu ultimele doua recesiuni, din anii '90 si din 2001.

Credit Suisse estimeaza diferenta de randament intre actiuni si titluri de stat (Equity Risk Premium - ERP) la 7%, mai mult decat dublu fata de media pe termen lung, de 3,4%.

Indicatorul ERP este calculat pe baza castigurilor din dividende si a profitului pe actiune.

Chiar daca am asista la o scadere a castigurilor cu 22% in acest an - media scaderilor din ultimele doua recesiuni - indicatorul ERP ar scadea la 4,5%, comparativ cu randamentul de 3,56% al titlurilor trezoreriei americane cu maturitate pe zece ani, potrivit Credit Suisse.

Modurile de calcul al indicatorului ERP difera, dar cele mai multe dintre ele au o structura asemanatoare, mai scrie Reuters.

Calculele facute de banca de investitii Goldman Sachs arata ca ERP se va situa la circa 4,5%, fata de nivelul de sub 1% din 2001 si in jur de 3% la inceputul anilor 1990, fapt ce demonstreaza ca presiunile de vanzare a actiunilor de pe pietele americane de capital sunt mai putin intense decat in decursul celor doua recesiuni anterioare.

Cu toate acestea, Goldman Sachs a aratat ca indicele S&P 500 ar putea cobori la aproximativ 1.240 puncte in cazul unei recesiuni moderate, de la nivelul actual de 1.336,64 puncte, ceea ce reprezinta o variatie de 20% intre punctul minim si cel maxim al ciclului economic.

Investitiile in dolari ar putea fi o alta varianta de obtinere de profit.

Criza creditelor de pe pietele internationale, creata de problemele din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc declansata in august 2007, a avut un impact negativ asupra pietei muncii si asupra castigurilor companiilor.

Ca reactie la incetinirea cresterii economice, Federal Reserve (banca centrala americana) a micsorat dobanda sa de referinta cu 2,25 puncte procentuale in total din septembrie 2007 pana in prezent. Dobanda de politica monetara a Fed se situeaza la 3% in prezent, un minim al ultimilor doi ani si jumatate.

Randamentul in scadere al monedei americane a dus, in noiembrie 2007, la o depreciere record a dolarului fata de un cos alcatuit din sase valute principale.

Din noiembrie pana in prezent, cursul dolarului s-a stabilizat la un nivel cu 2% peste cel minim, situatie despre care unii analisti afirma ca ar putea anunta sfarsitul tendintei de depreciere a monedei americane, care a demarat de mai multi ani.

Situatia ar fi asemanatoare cu evolutia dolarului din timpul recesiunilor anterioare ale SUA - din anii 1970, 1980, 1990 si 2001 - cand indicele dolarului a urcat, in medie, cu 3,4%, potrivit datelor Royal Bank of Canada.

"Istoria ar sugera ca este momentul sa incepem sa construim pozitii pe termen lung in dolari, daca perioada cea mai pronuntata de incetinire a cresterii economice este primul trimestru din 2008", a aratat seful departamentului de strategie pentru piete valutare de la RBC Capital Markets, Adam Cole.

NewsIn

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro