In 2002-2004, firmele romanesti au chetuit 4,5 milioane lei pentru inovare

Ponderea firmelor inovative in structura economiei, in perioada 2002-2004, a fost de 20%, fata de 17 procente cat a fost in perioada 2000-2002, releva o ancheta elaborata de Institutul National de Statistica (INS). In cadrul intreprinderilor inovatoare (care au creat produse sau servicii noi), peste trei sferturi, adica 67%, au reusit... sa inoveze atat produsul cat si procesul. Dintre acestea, 24% din firme au inovat la nivelul proceselor si doar 9% au inovat produsul. In schimb, ponderea intreprinderilor care inoveaza in industrie a fost de 22%, iar in sectorul serviciilor de 17%. In perioada 2000-2002 spre exemplu, au fost inovative 19% din firmelor din industrie, respectiv 13% din cele care activeaza in servicii. Valoarea totala a cheltuielilor facute de firme pentru inovare a fost de 4,5 miliarde de lei, din care cea mai mare parte a fost investita in masini, echipamente si programe.
 
Din numarul total de intreprinderi inovative, doar 19 procente au declarat ca realizeaza inovarea prin cooperare sau prin programe de cercetare si dezvoltare cu alte firme. Au avut parteneri nationali 60% din firme, iar parteneri europeni 32% din intreprinderile chestionate. De mentionat ar mai fi cele 8 procente, care au colaborat cu parteneri americani.
 
Efectele inovarii
 
Principalele efecte ale inovarii sunt imbunatatirea calitatii bunurilor sau serviciilor. Cel putin asa au apreciat 37% dintre cei chestionati. Urmeaza 32 de procente dintre intervievati, care considera ca le-a crescut capacitatea de productie, in timp ce 18% sunt de parere ca principal efect este reducerea impactului negativ asupra mediului si sanatatii, precum si cresterea gradului de securitate a muncii.
 
... si piedicile
 
Principalul factor de blocare al inovarii, precizat de 31% din totalul firmelor inovative, a fost lipsa de finantare. In schimb, 30 de procente din cei chestionati au mentionat costuri de inovare prea ridicate. costurile de inovare prea ridicate ca principal factor de blocare a fost mentionat si de intreprinderile non-inovative, in proportie de 26%.

De mentionat ar mai fi faptul ca intreprinderile din Bucuresti si Ilfov reprezinta 22% din firmele inovatoare din Romania. Regiunea de Sud-Est are 18% din firmele inovatoare, regiunea Centru - 14%, regiunea Nord-Est are 13%, regiunea Sud-Muntenia are 9%, regiunea Vest are 7%, iar regiunea Oltenia are 4% din firmele inovatoare.

Ancheta sociologica s-a desfasurat in luna iunie a anului 2005 pe un esantion de 11.542 de intreprinderi cu peste 10 salariati. Potrivit INS, rezultatele sunt garantate cu o precizie de +/-5%.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro