Cat va mai creste piata imobiliara din Romania? Ce se va intampla atunci cand valoarea imobilelor va scadea? Specialistii in imobiliare de la City Expert dezmint zvonurile aparute in mass-media cum ca piata imobiliara romaneasca va fi puternic influentata de ceea ce se intampla peste hotare.
Dupa o perioada relativ calma a anilor ’90, Romania, a inregistrat, incepand din anul 2002, o crestere “dramatica” a pretului la proprietati. Intre 2002 si 2007, pretul mediu pentru un apartament vechi, construit in perioada comunista, a crescut de 10 ori (1000%), de la 10.000 la 100.000 de euro. Astazi, anumite apartamente din zona centrala a Bucurestiului au preturi comparabile cu alte proprietati din Paris sau Londra, iar fiecare oras mic are un pret mediu pe locuinta care rivalizeaza cu pretul din orase similare ale Uniunii Europene. Piata romaneasca este, de altfel, atipica. Contrar celor intamplate in Ungaria, Polonia si Republica Ceha dupa intrarea in Uniunea Europeana (cand preturile au ramas aceleasi), in Romania, aderarea la Uniunea Europeana a avut ca urmare cresterea brusca a preturilor cu 20%. Printre cele mai vehiculate cauze ale cresterii preturilor in imobiliare sunt:
dezvoltarea sistemului bancar, care a facut posibila usurinta cu care se poate primi un credit garantat cu ipoteca (aproape imposibil de obtinut inainte de 2002);
aproximativ 2.500.000 de romani lucreaza in afara granitelor (in special in Italia si Spania) si acest fapt a facut posibila pentru ei cumpararea unui apartament in tara;
cresterea economica (aproximativ 6% pe an incepand cu 2001) insotita de cresterea mediei salariului net (de la 100 de euro in 2002 la 350 de euro in august 2007);
oferta scazuta, cererea ridicata (intre 1989 si 2005 s-au construit foarte putine apartamente noi in Romania).
Eugen Paternic, General Manager al companiei imobiliare City Expert este de parere ca nu se poate face comparatie cu criza care a avut loc in tarile baltice, spre exemplu, deoarece acestea au o piata imobiliara mica. “Companii gigant, Microsoft, Renault si altele au anuntat deschiderea de centre globale si de inovatie in Romania. Piata imobiliara romaneasca isi va continua ritmul alert si ascendent fara a fi afectata de criza internationala. Cererea si oferta sunt factori fundamentali ai pietei imobiliare si ei pot influenta decisiv si totodata cauza oscilatiile pietei. In momentul de fata, cererea depaseste oferta, asa ca nu trebuie sa ne facem griji pentru un eventual colaps al imobiliarelor romanesti. Atata timp cat Romania are un ritm accelarat de crestere economica, 70% din economie fiind privata, si o expunere limitata la piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, investitorii pot fi linistiti avand in vedere si pozitia buna a indicatorilor economici fundamentali si mai mult, nu se poate vorbi de o criza ca cea din SUA. Chiar daca sunt fluctuatii de preturi in diverse tari, afacerile imobiliare vor ramane intotdeauna cele mai sigure si profitabile investitii, depinde de pregatirea si cunostintele pe care le are fiecare sau de consilierul la care se apeleaza pentru a primi ajutor in acest tip de afaceri.”
Daca am scos putin capul din nisip si am aruncat o privire in afara granitelor mioritice, am observat ca situatia pe piata imobiliara din alte state ale lumii, mult mai puternice financiar decat Romania: Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Spania, Italia, Rusia etc. nu este deloc roz. Acestea se confrunta cu asa zis-ul “bubble imobiliar”, care se manifesta prin cresterea continua a preturilor, urmata invariabil de o scadere severa a acestora. Aceasta poate cauza neplaceri proprietarilor care au cumparat o locuinta apeland la un credit garantat cu ipoteca deoarece vor ajunge sa plateasca o ipoteca mult mai mare decat valoarea actuala a imobilului. Din cauza aceasta, multi vor renunta la credit, si implicit, la imobil. Putem oare invata ceva din ceea ce se intampla acum la ei, sau trebuie neaparat sa o simtim pe pielea noastra?
Expertii companiei imobiliare City Expert tin sa sublinieze ca evenimentele recente care au avut loc pe piata imobiliara internationala nu vor afecta piata autohtona, pe masura zvonurilor, deoarece real estate-ul romanesc are particularitatile sale. In primul rand, cresterea preturilor este normala deoarece odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, era firesc ca preturile sa se alinieze cu cele practicate in celelalte tari membre. In cel de-al doilea rand, in tarile dezvoltate din Europa si America de Nord ritmul de construire a avut un traseu oarecum constant, fara urcusuri si coborasuri, ori la noi, intre 1989 si 2005 s-a construit foarte putin, iar dupa 2005 ne confruntam cu o crestere spectaculoasa a constructiilor, mai ales in sectorul rezidential. O eventuala criza imobiliara in Romania nu creaza riscul unui impact macroeconomic deoarece ponderea creditului pentru locuinte la nivelul populatiei este foarte redusa (circa 2,3 din PIB). In concluzie, cu o implicare redusa a sistemului bancar, riscurile asupra stabilitatii financiare sunt minime.
Un lucru este cert: aceasta crestere spectaculoasa si continua a pietei imobiliare romanesti va stagna la un moment dat, dupa care va scadea sau, cel putin, procesul va fi incetinit. Acesta este un adevar economic simplu. Avand in vedere faptul ca cererea este mult mai mare decat oferta, preturile la locuinte si implicit la terenuri nu se vor diminua atat de mult cat ar indica criza de pe piata americana si oricum, nu se vor diminua curand. Oferta imobiliara la nivelul Romaniei mai poate creste si va mai trece un timp pana cand va ajunge la potentialul sau maxim, fapt care ar conduce la o eventuala corectie a preturilor.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro