Întreprinderile mici şi mijlocii atrag tot mai mult finanţări de la bănci, în special pentru nevoi de trezorerie, însă numărul firmelor care se împrumută rămâne încă scăzut, afirma şeful Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României, Ion Drăgulin. Creditarea pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) a avansat anul trecut cu 69% faţă de 2006, iar în primul trimestru al acestui an a mai câştigat 13 puncte procentuale. Creditele acordate IMM-urilor reprezentau la finalul lunii martie 70% din totalul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare. IMM-urile apelează din ce în ce mai mult la finanţarea externă, în special cele din sectoarele de comerţ şi servicii, care are au o pondere de 65% din totalul finanţărilor atrase pe termen mediu şi lung.
Creditele externe pentru IMM, pe termen mediu şi lung, reprezentau la finalul lunii martie aproape cinci miliarde euro. De asemenea, datoria externă pe termen scurt a IMM-urilor a crescut exponenţial, o pondere semnificativă având-o firmele din sectorul imobiliar.
Drăgulin a arătat că majoritatea creditelor pentru IMM-uri sunt acordate firmelor cu o rentabilitate a capitalurilor între 0 şi 10% şi celor cu peste 50%.
Capacitatea IMM-urilor de a face faţă unor eventuale şocuri s-a deteriorat uşor, indicele ROE (rentabilitatea capitalului) fiind în scădere, de la 26,9% la sfârşitul lui 2006 la 17,5% în primul semestru al anului trecut. De asemenea, lichiditatea IMM-urilor a scăzut în acelaşi interval de timp, de la 1,04 la 1,02.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro