Iaurturile Danone Delicios suspecte de contaminarea cu dioxina

22 august 2007

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurt cu fructe, apartinand companiei Danone, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu dioxina. Autoritatea Veterinara a primit o notificare prin sistemul rapid de alerta, pe 14 august, referitor la prezenta gumei de guar, ingredient folosit in iaurturi cu fructe, posibil contaminata cu dioxina, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.
      

Autoritatea a trimis note directiilor judetene, care au retras de pe piata toate loturile suspectate, iar probele prelevate au fost trimise la laboratorul UE de referinta de la Budapesta.
           

"Loturile de produse suspicionate de contaminare vor ramane sub sechestru sanitar - veterinar, pana la sosirea rezultatelor de laborator", se mai arata in comunicat.

Compania Danone a confirmat, miercuri, ca utilizeaza preparatele de fructe continand guar, considerat de autoritati ca fiind nociv pentru sanatatea consumatorilor, insa precizeaza ca toate produsele realizate, implicit iaurturile cu fructe, nu prezinta riscuri pentru populatie.

"Danone nu utilizeaza in mod direct guma de guar. Aceasta este ingredient al unor preparate de fructe fabricate in Cehia si utilizate in unele iaurturi cu fructe. In iaurt, guarul se regaseste in cantitati foarte mici (0,02 g intr-un pahar de 125 g)", se precizeaza in comunicatul remis de companie, miercuri, pentru NewsIn.

In acord cu recomandarile Comisiei Europene, imediat ce alerta europeana a fost lansata in data de 14 august, Danone a luat masuri pentru oprirea utilizarii preparatelor de fructe continand guar suspect si pentru analiza in laboratorul european acreditat mai multe loturi de produse.

"Firma Danone a luat si continua sa aplice toate masurile necesare pentru a garanta siguranta si calitatea produselor sale si toate produsele de pe piata sunt conforme cu legislatia si nu prezinta nici un risc pentru consumatori", informeaza compania.

Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat in industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro