Guvernul ii va despagubi pe toti cei care au depus bani la CEC pentru masini

20 decembrie 2007

Guvernul a decis să extindă acordarea de despăgubiri pentru toţi deponenţii care au făcut depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) în vederea achiziţionării de autoturisme, indiferent de marca acestora. În acest sens, Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea nr. 146/2007. Potrivit acestei legi, puteau beneficia de despăgubiri doar persoanele care au făcut depozite la CEC pentru marca Dacia. Actul normativ adoptat miercuri de Guvern extinde acordarea de despăgubiri şi pentru celelalte tipuri de autoturisme pentru care au fost constituite depozite.

Un alt element de noutate al actului normativ constă în modificarea datei de constituire a depozitelor la CEC. Astfel, persoanele fizice care până la data de 15 februarie 1992 au efectuat depuneri de sume la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme (până acum era precizată ca limită data de 1 noiembrie 1990) au dreptul să obţină despăgubiri băneşti dacă depozitele astfel constituite în conturile active îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial. Sunt acele depozite constituite din sume de bani reprezentând avansuri sau depuneri integrale în vederea achiziţionării de autoturisme, existente în sold, fără dobânda aferentă şi din care nu s-au făcut retrageri.

Indicii statistici luaţi în calcul la determinarea valorii despăgubirilor sunt indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Data limită până la care se aplică indexarea este 31 iulie 2007.

Valoarea despăgubirii a fost determinată de CEC prin indexarea de la data depunerii şi până la data de 31 iulie 2007 a sumelor din cele 37.462 de depozite existente în conturile active ce îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial, cu indicii preţurilor de consum. Valoarea totală a despăgubirilor însumează 759,784 de milioane de lei. Suma reprezentând despăgubirea este asigurată de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin emisiunea de titluri de stat de valoare nominală totală egală cu valoarea totală a despăgubirii. Titlurile de stat se emit în două tranşe, pe numele CEC şi au scadenţa la un an de la data emisiunii. Titlurile de stat emise în prima tranşă au ca dată de emisiune 21 decembrie 2007, iar cele emise în a doua tranşă au ca dată de emisiune 21 ianuarie 2008.

Valoarea nominală totală a primei tranşe a emisiunii este de 405,081 milioane lei - corespunzătoare unui număr de 19.917 deponenţi - iar valoarea celei de-a doua tranşe este de 354,702 milioane de lei - corespunzătoare unui număr de 17.545 deponenţi.

La data scadenţei fiecărei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Economiei şi Finanţelor procedează la răscumpărarea acestora.

Începând cu prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei fiecărei emisiuni de titluri de stat, persoanele îndreptăţite să primească despăgubire se pot prezenta la ghişeele CEC în vederea punerii la dispoziţie a sumelor cuvenite. Pentru a intra în posesia banilor, deponenţii, mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta în original documentele "CEC cu sumă limitată" şi actul de identitate, actele de stare civilă sau alte documente după caz.

ROMPRES

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro