Guvernul a solicitat CE derogari pentru eliminarea si limitarea deducerilor de TVA acordate firmelor

Guvernul a transmis Comisiei Europene o cerere de derogare de la normele UE si de consultare a Comitetului european de TVA, pentru a elimina dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata la achizitia de vehicule de catre companii si a limita la 30% deducerea de TVA pentru intretinerea masinilor. "Guvernul intentioneaza sa elimine dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiei de autoturisme pentru transportul de persoane si a cheltuielilor cu combustibili si lubrifianti, dar aceasta impune consultarea Comitetului european pentru TVA, conform directivelor europene", au declarat, duminica, agentiei MEDIAFAX, surse oficiale.

"In ceea ce priveste propunerea de limitare la 30% a dreptului de deducere a TVA aferenta cheltuielilor generate cu serviciile de intretinere, reparare si mentenanta a autoturismelor, aceasta nu este conforma cu directiva europeana si necesita obtinerea unei derogari din partea Consiliului UE. Solicitarile privind consultarea Comitetului TVA si obtinerea derogarii au fost intocmite si transmise Comisiei Europene", au mai precizat agentiei MEDIAFAX, surse oficiale. Potrivit surselor, propunerea Guvernului de a interzice deducerea de catre companii a TVA pentru achizitii de vehicule este argumentata prin faptul ca masinile sunt folosite si in scopuri personale de catre angajati, iar o evidenta separata a modului de utilizare este dificil de tinut, in timp ce ajustarea TVA poate fi evitata prin diferite metode.

"Deoarece aceste autoturisme sunt utilizate si in scopuri personale de catre angajatii companiilor ar trebui tinute evidente separate pentru uzul personal si pentru uzul in scopul afacerii, iar pentru uzul personal companiile ar avea obligatia anularii dreptului de deducere a TVA prin procedeul ajustarii. Din practica, rezulta insa ca tinerea de evidente separate este foarte dificila, iar ajustarea TVA este evitata prin diverse metode", au aratat sursele.

In documentul transmis CE de catre Guvern se arata totodata ca interdictia deducerii taxei pe valoarea adaugata in acest caz corespunde practicii europene in domeniu, in conditiile in care majoritatea statelor membre, printre care Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Polonia, Portugalia, Suedia, Franta, Slovacia si Belgia, aplica restrictii similare privind dreptul de deducere a TVA pentru autoturismele utilizate de companii.

"Neacordarea deductibilitatii cheltuielilor cu intretinerea si exploatarea vehiculelor rutiere motorizate folosite pentru transportul de persoane cu o masa totala maxima de pana la 3,5 tone va duce la diminuarea cheltuielilor deductibile, determinand o majorare a bazei impozabile si a sumelor de plata la impozitul pe profit", au mai afirmat sursele.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, companiile nu mai pot deduce taxa pe valoare adaugata pentru achizitiile de vehicule motorizate de pana la 3,5 tone si cu maxim noua scaune, inclusiv al soferului, prevederea aplicandu-se si clientilor firmelor de leasing financiar .

De asemenea, TVA nu mai poate fi dedusa nici pentru cumpararea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanti, lubrifianti, piese de schimb sau componente pentru intretinere, reparatii sau modificari in regie proprie.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro