Criza refugiatilor duce Europa in deflatie, iar increderea companiilor si a consumatorilor in economia de pa batranul continent este in scadere. Daca nu va fie rezolvata curand, aceasta situatie poate atrage dupa sine o serie de efecte economice grave, iar inchiderea granitelor nu este una dintre ele.
Pentru a tempera fluxul de emigranti, autoritatile statelor din Europa au reintrodus controalele la vami, intr-o zona in care libera circulatie a persoanelor si a marfurilor se impamantenisera deja. Momentan controalele vamale au doar rol temporar, dar in cazul in care vor fi reintroduse in regim permanent, ar genera costuri de 18 miliarde de euro anual, avertizeaza Comisia Europeana.
Anul trecut, la nivelul Uniunii Erupene s-au inregistrat in jur de 1,2 milioane de cereri de azil, de doua ori mai multe decat in 2014. Mai mult de jumatate dintre solicitari au venit din partea emigrantilor din Siria, Afganistan si Irak.
Uniunea Europeana se straduieste sa gestioneze aceasta urgenta umanitara. Între timp 8 tari au reintrodus controalele la punctele de trecere a frontierei, ceea ce ameninta spatiul Schengen.
Tarile UE si Turcia se vor intalni luni intr-un demers de salvare a liberei circulatii a persoanelor si a bunurilor pe teritoriul Eruopei.
În cazul in care se vor reintroduce sistemul de controale la vami, vor fi generate o serie de costuri suplimentare atat pentru relatiile intre companiile din UE, dar si pentru persoanele care vor calatori intre statele membre UE. La acestea se vor adauga si costurile logistice ale implementarii sistemului de control vamal.
Tari ca Polonia, Olanda sau Germania vor avea costuri cu 500 de milioane de euro mai mari pentru transportul marfurilor.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro