Gradinitele copiilor nostri arata cam asa: putine, insalubre... de inlocuit!

29 mai 2007

Gradinitele din Bucuresti acopera doar 68,3% din cererile parintilor care doresc sa isi inscrie copiii si nu respecta normele europene privind numarul de copii in grupa sau spatiile separate pentru educatie, masa si dormit, afirma Cristian Alexandrescu, inspectorul general al Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti. In capitala exista 56.670 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, dintre care inscrisi in gradinite sunt numai 38.783.

Iata ce spun oficilii despre conditiile din gradinitiile de stat:” Sunt folosite paturi pliante, se mananca in aceeasi incapere in care se doarme, lucruri neadmise de normele europene.Trebuie sa gasim solutii pentru rezolvarea acestei situatii prin constructii de noi gradinite'', a spus Cristian Alexandrescu.

“Situatia este diferita pe fiecare sector al Capitalei, in ceea ce priveste gradul de cuprindere al copiilor in gradinite. Sectorul 1 are cele mai multe gradinite, copiii fiind inscrisi in proportie de 91%, in timp ce sectoarele 3 si 5 au numai 56-58 % dintre copii la gradinite”, a declarat Cristian Alexandrescu, subliniind ca, de fapt, acesti peste 38.000 de copii inscrisi figureaza pe numai 23.080 de locuri.

“Diferenta aceasta apare din cauza ca grupele sunt mult mai mari decat este prevazut prin normativele educationale. Educatoarele fac un efort dublu, deoarece sunt nevoite sa lucreze cu 40 de copii, in loc de 20. Din estimarile noastre, 10.000 de locuri nu vor putea fi acoperite de oferta noastra. Am initiat masuri pe care le aplicam deja, ca sa acoperim cererile, dar cu toate eforturile reusim sa suplimentam doar 2.500 de locuri, prin eforturile primariilor de sector si ale inspectoratelor scolare. S-au realizat extinderi pe verticala si orizontala, dar nu este o solutie, trebuie gasite spatii pentru constructii noi”, a mai spus Alexandrescu.

“In acest an, exista fonduri ale Ministerului Educatiei care se vor transfera prin Inspectorate la Consiliile locale, pentru extinderea unor corpuri noi la 41 de gradinite. Speram ca la sfarsitul anului constructiile sa fie terminate la toate aceste cladiri identificate. Din estimarile noastre, acestea nu vor acoperi necesarul in acest an, dar vor fi pasi importanti in 2008, cand locurile in gradinite vor acoperi aproximativ toate cererile parintilor”, a explicat Alexandrescu. El a spus ca o alta problema o reprezinta lipsa cadrelor didactice din gradinite.

Prezenti la sedinta Prefecturii Capitalei, reprezentantii sindicatelor din Educatie s-au aratat pesimisti in ceea ce priveste 'problema gradinitelor', evidentiind si aspecte cum ar fi restituirile de imobile nationalizate in care functioneaza in prezent gradinite.

Gheorghe Izvoranu, presedintele Federatiei ''Spiru Haret'', a declarat ca situatia se va agrava, deoarece spatiile vor disparea prin retrocedarile catre fostii proprietari.

Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, a criticat lipsa de interes a clasei politice fata de domeniul educatiei. 'La fiecare patru ani s-a schimbat ceva, s-a politizat, am ajuns sa politizam si portarii. Doar de doi ani Educatia primeste fonduri mai importante, dar sistemul este ramas in urma din punct de vedere organizatoric. Conducatorii unitatilor nu au parghii pentru a-si face activitatea performanta', a spus Croitoru.

O propunere venita din partea sindicalistilor pentru sprijinirea parintilor care doresc sa isi inscrie copiii la gradinite si nu au posibilitati a fost ca statul sa gaseasca o formula de sprijinire financiara a acestora pentru a-si inscrie copiii in sistemul privat, pana la rezolvarea crizei de locuri in gradinitele de stat.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro