Unii asiguratori ar trebui să scumpească poliţele RCA cu 15%, iar alţii cu 40-50%, deoarece sunt diferenţe foarte mari între tarifele societăţilor care încheie poliţe RCA, iar rata daunei la nivel de piaţă este de 96%,a spus pentru NewsIn şeful biroului asigurări auto al Generali Asigurări. "Este foarte greu de făcut o estimare la nivelul pieţei. Majoritatea asiguratorilor declară creşteri cu 15-20%. Reprezentanţii CSA vorbesc de 10%. Deoarece între tarifele asiguratorilor RCA sunt diferenţe foarte mari, probabil ca unii ar trebui să crească cu 15%, iar alţii cu 40-50%", a declarat şeful biroului asigurări auto al Generali Asigurări, Radu Ionescu.
El a adăugat că, potrivit calculelor Generali Asigurări, rata daunei - despăgubiri plătite plus rezervele tehnice, inclusiv IBNR (rezervă de daune neavizate n.r.) - se ridică la nivel de piaţă la 96%. "În aceste condiţii, luând în considerare cheltuielile de achiziţie şi administrare a asigurărilor RCA, probabil că prima medie pe piaţă ar trebui să crească cu 40%", a explicat Ionescu. Însă creşterea nu ar trebui să fie identică pentru toate categoriile de asiguraţi, consideră reprezentantul Generali Asigurări.
Ionescu a mai spus că RCA este un produs standard, însă cu tarife foarte diferite de la un asigurator la altul, pentru aceleaşi categorii de risc.
Astfel, "10% poate fi o creştere suficientă pentru anumiţi asiguratori (astfel încât să nu înregistreze pierderi prin practicarea noilor tarife), dar nu ştiu dacă este o creştere suficientă pentru media pieţei", a arătat Ionescu.
Majorarea "galopantă a cheltuielilor cu reparaţiile (piese şi manoperă), precum şi creşterea frecvenţei de producere a riscurilor asigurate - număr de maşini tot mai mare, infrastructura incapabilă de a mai prelua traficul actual - reprezintă principalii factori care conduc la scumpirea poliţelor", consideră şeful biroului asigurări auto al Generali Asigurări.
Radu Ionescu a precizat că asiguraţii din România sunt implicaţi tot mai mult în evenimente în afara teritoriului României, mai ales în vestul Europei, "unde costurile şi pretenţiile de despăgubire sunt mai mari".
O altă cauză a scumpirii poliţelor este creşterea numărului de cereri de despăgubire - şi a plăţii acestora - pentru vătămări corporale şi prejudicii fără caracter patrimonial.
În ce priveşte tariful RCA practicat de Generali Asigurări pentru 2009-2010, acesta este unul segmentat şi prevede modificări foarte diferenţiate în funcţie de profilul asiguraţilor sau potenţialilor asiguraţi, de rezultatele înregistrate în anul de asigurare în curs de cei care au mai fost asiguraţi la Generali şi de zona de utilizare preponderenta a vehiculului, a precizat Ionescu.
Generali are o cotă de piaţă puţin peste 2% la asigurarea obligatorie RCA, potrivit propriilor estimări.
Referitor la asigurările Casco, Ionescu a precizat că "Generali Asigurări are un tarif foarte segmentat şi intervine trimestrial în sistemul de tarifare, unul dintre motivele principale fiind efectuarea de corecţii (facilităţi) pentru a atrage şi păstra ca şi asiguraţi pe şoferii prudenţi şi responsabili".
Oficialul Generali Asigurări a menţionat că tarifele Casco se pot modifica oricând asiguratorul simte că acest lucru se impune, în condiţiile în care este vorba despre o asigurare facultativă.
"Modificările se aplică, evident, numai asigurărilor nou încheiate", a adăugat Ionescu.
Limitarea comisioanelor la 15% din valoarea primelor RCA încasate ar putea scoate din piaţă unii brokeri
Oficialul Generali Asigurări susţine că în cazul plafonării comisionului practicat de intermediari la 15% din valoarea primelor RCA încasate, se pune problema de "supravieţuire" a unor brokeri.
"Mulţi dintre brokerii de vârf au dezvoltat reţele naţionale, organizate piramidal - cu coordonatori de grupe de agenţi, unit-manageri, şefi regionali, etc. -, reţele care nu mai funcţionează în condiţiile în care agenţii primesc direct 15% comision de la asigurator, iar pentru suprastructură (cea care instruieşte agenţii, coordonează reţeaua, etc.) nu se mai oferă nimic", a explicat Ionescu.
CSA a anunţat la începutul lui noiembrie că a plafonat nivelul comisioanelor acordate de asiguratori intermediarilor de poliţe de răspundere civilă auto (RCA) la 15% din valoarea primelor încasate, pentru ca asiguratorii să aloce o sumă mai mare primei de risc, pe fondul crizei intenaţionale.
Potrivit preşedintelui CSA, Angela Toncescu, tarifele practicate de asiguratori la RCA pentru 2009 vor creşte cu cel mult 10%, ca urmare în special a limitării comisionului practicat de intermediari la 15%.
Însă reprezentantul Generali Asigurări consideră că măsura CSA nu va contribui la limitarea creşterii tarifelor RCA.
Potrivit prevederilor anterioare, comisionul plătit de asiguratori putea depăşi 15% din valoarea primelor încasate.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro