Zona euro se apropie din ce în ce mai mult de stagflaţie, fenomen care se manifestă printr-un nivel ridicat al inflaţiei cumulat cu o creştere economică slabă sau chiar negativă, potrvit cotidianului 'Financial Times'. Datele economice arată că producţia în sectorul privat s-a contractat în luna iunie pentru prima dată în ultimii cinci ani. Indicele de cumpărare pentru manageri (PMI), care măsoară activitatea manufacturieră, a scăzut de la 51,1 în luna mai la 49,5 în luna iunie, aceasta fiind prima reducere a activităţii după luna iulie 2003.
Analiştii apreciază că riscul de recesiune în cele 15 state care utilizează moneda euro a crescut, având în vedere creşterea solidă înregistrată la începutul anului. Cu toate acestea, datele economice care sugerează că majorarea preţului petrolului a afectat creşterea economică în luna iunie nu vor schimba intenţia Băncii Centrale Europeane de a majora dobânda de referinţă cu un sfert de punct până la 4,25 procente la reuniunea de săptămâna viitoare, comentează cotidianul britanic.
Acelaşi sondaj a arătat sporirea presiunilor inflaţioniste, în special în sectorul serviciilor, unde preţurile au înregistrat cel mai puternic ritm de creştere din ultimii şapte ani. Aceasta nu va face decât să alarmeze BCE, preocupată deja de faptul că în luna mai inflaţia în zona euro a crescut la 3,7 procente, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani. 'Majorarea dobânzilor adoptată în luna iulie de BCE va fi una consistentă cu un sentiment de stagflaţie', a apreciat analistul Lehman Brothers, Michael Hume.
BCE este preocupată şi de majorările salariale, obiectivul său fiind menţinerea ratei anuale a inflaţiei sub pragul de două procente.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro