Frigiderul la control

20 iulie 2007

Ce detin romanii in frigider? Cu siguranta, nu te asteptai sa fii controlat pana si acolo, dar se pare ca si acest subiect este de interes, find prima cercetare din Romania care ofera informatii cu privire la continutul frigiderelor romanilor. Acesta a avut ca scop evaluarea categoriilor de alimente incluse in alimentatia romanilor, precum si cateva dintre obiceiurile de consum ale acestora. Majoritatea romanilor au frecvent in frigider carne de pui, ciorbe sau supe, dar si legume sau fructe, potrivit unui studiu realizat in luna iunie care a fost dat publicitatii zilele acestea.

          

Studiului "Frigiderul”, comandat de Unilever SCE si realizat de catre Lighthouse Marketing Quant in luna iunie, pe un esantion urban feminin reprezentativ, cu varste cuprinse intre 25 si 60 de ani.
          

Autorii studiului au concluzionat ca romanii acorda importanta in egala masura consumului de grasimi si celui de fructe, legume si zarzavaturi.
            

"Am decis sa initiem studiul “Frigiderul”, primul de acest fel in Romania, ca o continuare fireasca a cercetarii despre comportamentul alimentar al romanilor desfasurata acum doua luni. Am considerat ca obiceiurile alimentare reprezinta un important factor de influenta asupra calitatii traiului cotidian. Acest demers este determinat de dorinta Unilever de a intelege mai bine consumatorii si de a contribui la o alimentatie cat mai echilibrata si la promovarea unui stil de viata sanatos", a declarat directorul de Comunicare si Resurse Umane al Unilever South Central Europe, Alexandra Olaru.
           

Desi studiul releva o prezenta relativ echilibrata a principalelor grupe de alimente in consumul zilnic, exista diferente semnificative din perspectiva frecventei aportului, in functie de caracteristicile consumatorilor (venit, varsta) sau mediul de rezidenta.
           

Astfel, persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani, precum si cele cu venituri ridicate sunt mari consumatori de fructe si lactate. De asemenea, tinerii consuma mai frecvent preparate de tip fast-food si dulciuri, in comparatie cu persoanele mai in varsta, care prefera mancarurile traditionale.
          

Persoanele cu venituri medii si mari se orienteaza catre alimente care se prepara mai rapid (gratar, sandvisuri). in acelasi timp, persoanele cu venituri mari au printre preferintele lor mai ales branzeturile, comparativ cu persoanele cu venit mic, care aleg mai frecvent orezul, pastele fainoase, pestele si carnea de oaie.
           

Gospodariile cu copii se remarca printr-un consum mai mare de produse specifice micului dejun (mezeluri, lactate proaspete, margarina), dar si de dulciuri, fructe oleaginose (alune, nuci, fistic, arahide), orez si paste fainoase.
         

Totodata, rezultatele studiului arata ca alimentele consumate de romani difera si in functie de regiune. Astfel, romanii din Moldova consuma mai mult zarzavaturi si legume, iar cei din Muntenia si Transilvania prefera carnea, mezelurile, pestele, conservele, grasimile, orezul, dulciurile si fructe oleaginoase.
          

Dintre persoanele chestionate, peste 70 la suta consuma zilnic paine alba, 41 la suta mananca zilnic lactate proaspete, iar unul din trei romani consuma branzeturi. Totodata, unu din doi romani consuma zilnic legume si zarzavaturi (53 la suta si respectiv 50 la suta), iar mai putin de jumatate mananca zilnic fructe (45 la suta), potrivit rezultatelor studiului.
            

in general, exista un consum mare de feluri de mancare preparate in gospodarie. Dintre acestea, sunt consumate zilnic ciorbele si supele (55 la suta), sandvisurile (35 la suta), salatele mixte (31 la suta) si cartofii prajiti (8 la suta). Pe perioada verii, creste si consumul de inghetata, spun autorii studiului.
           

Studiul a relevat si preferintele romanilor in ce priveste consumul de carne. Astfel, romanii prefera carnea de pui, 68,4 la suta dintre cei chestionati spunand ca au frecvent in frigider acest produs. Aceasta este urmata de carnea de porc (39,8 la suta), carnea de peste (28 la suta) si carnea de vita, (25,6 la suta). Pe ultimul loc se afla carnea de oaie, aceasta fiind alegerea a 8,2 la suta dintre respondenti.
            

in privinta consumului de lichide, 22 la suta dintre cei chestionati au spus ca beau zilnic apa minerala. Sucurile acidulate sunt consumate zilnic de 18,4 la suta dintre cei chestionati, iar cele neacidulate, de 13,6 la suta.
           

Studiul “Frigiderul” pune in evidenta si cateva tendinte care privesc consumul de grasimi. Astfel s-a determinat faptul ca margarina si untul sunt folosite in special in prepararea sandvisurilor (68 la suta margarina, 63 la suta untul) si a cremelor sau prajiturilor (53 la suta margarina, 46 la suta untul) si intr-o masura mai mica la prepararea termica a alimentelor (29 la suta margarina, 17 la suta untul). In aproape toate gospodariile (99 la suta) se consuma ulei de floarea-soarelui, in 61,6 la suta dintre acestea fiind utilizat zilnic in special la prepararea felurilor de mancare. In comparatie cu acesta, uleiul de masline este consumat in 73 la suta din gospodarii, dar si cu o frecventa mult mai redusa (doar 11,8 la suta folosindu-l in fiecare zi), fiind utilizat de 88 la suta dintre respondenti la prepararea salatelor. In general, uleiul de masline este preferat de cei cu venituri medii si mari, precum si de familiile cu copii.
           

Studiul releva si faptul ca untura, cu un continut mare de grasimi saturate si deci cu risc cardio-vascular, este folosita inca in proportie destul de ridicata la prepararea mancarurilor - 28 la suta din gospodarii.
            

"Consideram ca astfel de demersuri vor contribui la o mai buna intelegere a rolului alimentatiei in viata noastra. Alaturi de initiativele noastre anterioare, acest studiu construieste fundamentul pentru lansarea unor mesaje ce au ca scop educarea in sensul unei alimentatii echilibrate din punct de vedere nutritional", a mai spus Alexandra Olaru.
         

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro